Hamilton årets brittiska sportpersonlighet

Lewis Hamilton är en av de bästa F1-förarna genom tiderna. Nu har han för andra gången röstats fram som årets sportpersonlighet i Storbritannien.

Lewis Hamilton får ytterligare ett pris. Arkivbild.

Lewis Hamilton får ytterligare ett pris. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Bilsport2020-12-21 05:10

Under ett år där nästan inget har varit som det brukar så levererade åtminstone Lewis Hamilton en viss känsla av stabilitet. Även om F1-säsongen blev omkastad, så stod han återigen högst upp på pallen när världsmästerskapet sammanfattades, som vi vant oss vid de senaste åren.

Lewis Hamilton vann sin sjunde världsmästartitel, insjuknade i covid-19 och var en tydlig röst för black lives matter-rörelsen under året och har nu utsett till årets brittiska sportpersonlighet i BBC:s omröstning.

35-åringen, som har totalt 95 grand prix-segrar, besegrade Liverpools lagkapten Jordan Henderson och jockeyn Hollie Doyle, som var den tredje populäraste personen i omröstningen.

– Jag räknade inte med det här eftersom det var så många fantastiska nominerade, säger Hamilton till BBC , och uppmanar framför allt barn och de som arbetar närmast covidsjuka att försöka att hålla modet uppe i de svåra tiderna.

Hamilton fick samma pris 2014, och har kommit tvåa i omröstningen fyra gånger, senast förra året.

– Det här bidrar definitivt mycket till att ge mig den bästa möjliga julen jag kan få med tanke på omständigheterna, säger Hamilton, som medger att han var nervös inför tillkännagivandet av priset.

Fakta: Lewis Hamilton

Lewis Hamilton kör för Mercedes i formel 1.

Britten har stått på prispallen vid 165 tillfällen, varav 95 av dem högst upp, av de 266 lopp han har startat.

35-åringen föddes i Stevenage norr om London. Hans farföräldrar immigrerade från Grenada i Västindien på 1950-talet, och Hamilton började köra gokart som åttaåring.

2007 gjorde han succé under sitt debutår i F1, och blev året därpå som 23-åring den yngste världsmästaren någonsin för McLaren. 2013 ersatte Hamilton Michael Schumacher hos Mercedes, där han varit sedan dess och vunnit mästerskapen 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 och 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!