Hamilton lyfter problem i Qatar inför F1-lopp

Formel 1-cirkusen stannar till i Qatar, ett land med ett fläckat rykte när det gäller mänskliga rättigheter. –Jag tycker att när de här sporterna åker till sådana här platser, så har de en plikt att lyfta medvetenheten om de här problemen, säger regerande världsmästaren Lewis Hamilton.

Mercedesföraren Lewis Hamilton vid en presskonferens i Qatar inför helgens lopp.

Mercedesföraren Lewis Hamilton vid en presskonferens i Qatar inför helgens lopp.

Foto: Andrej Isakovic/AP/TT

Bilsport2021-11-19 01:24

Saudiarabien, Bahrain, Qatar och Förenade arabemiraten. I år gör formel 1-mästerskapen fyra stopp i Mellanöstern, i länder som alla har kritiserats för brister när det kommer till mänskliga rättigheter.

– Det finns problem på platserna som vi åker till, som det gör runt om i världen. Men det är klart (att Mellanöstern) anses som det värsta i den här delen av världen, säger Lewis Hamilton.

Årliga stopp

Den brittiske världsstjärnan har på senare år börjat att ta mer plats även i politiska frågor, som mänskliga rättigheter, hbtq-frågor och rasism.

Framför allt Saudiarabien och Qatar har anklagats för "sportwashing" – att anordna högprofilerade idrottsevenemang för att rikta strålkastarljuset i en mer fördelaktig riktning bort från mänskliga rättigheter.

I år ordnas loppet på Losail-banan i stället för den inställda tävlingen i Melbourne, men från och med 2023 gör F1 årliga stopp i Qatar i tio år framöver.

Rättighetsorganisationen Amnesty International beskriver situationen kring mänskliga rättigheter i Qatar som "extremt oroväckande" och nämner att landet hanterat gästarbetare illa, begränsat yttrandefriheten och kriminaliserat samkönade äktenskap. Organisationen har också uppmanat förare och stall att lyfta problemen inför loppet.

Tyst bland förarna

Åsikterna går isär om det är bra eller dåligt att länderna får anordna prestigefyllda tävlingar.

– De har en lång väg att gå. Jag känner bara att om vi kommer till de här platserna, så behöver vi lyfta situationens kännetecken. Vi kan fortfarande belysa den och granska och sätta en press som förhoppningsvis kan skapa förändringar, säger Hamilton.

Men Lewis Hamilton och hans stallkamrat – finländske Valtteri Bottas – är de enda av de 20 förarna i startfältet som direkt har kommenterat mänskliga rättigheter inför helgens lopp.

Hamilton konstaterar att han själv inte alltid har varit den bästa på att lyfta frågan, och att den är väldigt komplex.

– En person kan bara göra skillnad till en viss nivå, men kollektivt kan vi ha en större påverkan. Önskar jag att fler idrottsmän och -kvinnor talade ut om de här frågorna? Ja!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!