Kritiserade F1-chefen får lämna sitt jobb

Han har varit kritiserad efter det lika spektakulära som kontroversiella avgörandet på förra årets formel 1-säsong, som slutade i att Max Verstappen blev världsmästare framför Lewis Hamilton. Nu får formel 1:s tävlingschef Michael Masi lämna sitt jobb.

Lewis Hamilton i ledningen i det avgörande loppet i Abu Dhabi den 12 december. Arkivbild.

Lewis Hamilton i ledningen i det avgörande loppet i Abu Dhabi den 12 december. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Bilsport2022-02-17 16:13

"Michael Masi, som har genomfört ett väldigt svårt jobb i tre år som tävlingschef i formel 1 efter Charlie Witing, kommer att bli erbjuden en ny roll inom FIA (Internationella bilsportsförbundet)", lyder ett uttalande från FIA:s ordförande Mohammed Ben Sulayem.

VAR-system

Mohammed Ben Sulayem meddelade också att åtgärder kommer att införas för att minska pressen på tävlingschefen. Ett "videodomarsystem", med inspiration från fotbollens VAR, ska införas för att underlätta i beslutsfattandet. Kommunikationen med tävlingschefen kommer också att förändras. Bland annat kommer inte längre radiokommunikationen med tävlingschefen att höras i tv-sändningen.

Inför det säsongsavslutande loppet i Abu Dhabi den 12 december hade både brittiske regerande mästaren Lewis Hamilton och nederländske utmanaren Max Verstappen samma poäng. Hamilton såg ut att ha loppet under kontroll, men efter en krasch kallades säkerhetsbilen ut, och då passade Verstappen på att byta däck. När sedan Masi beslutade att ta bort säkerhetsbilen med ett varv var fältet hoptryckt och Verstappen passerade.

Överklagade

Mercedes, som Hamilton kör för, var rasande efteråt. Stallchefen Toto Wolff sade efteråt att han inte var säker på att sjufaldige världsmästaren Hamilton skulle fortsätta i formel 1, då han kände sig "desillusionerad" av det som hade hänt. Mercedes överklagade först resultatet från det avgörande loppet, men valde enligt BBC att dra tillbaka anmälan efter att ha fått ett löfte om att Michael Masi skulle lämna sin post.

Så har nu alltså blivit fallet. Årets formel 1-säsong inleds med Bahrains GP den 20 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!