Kvintetten som är redo att sätta nya rekordtider

Mycket prestige kommer att stå på spel i årets av upplaga av Time Attack i och med att fem ekipage från Ankarsrum kommer till start.

Kvintetten som är redo för Time Attack, från vänster: Sebastian Björnskiöld, Madelene Skälhammar, Robin Skälhammar, Håkan Abrahamsson och Marcus Persson Skälhammar.

Kvintetten som är redo för Time Attack, från vänster: Sebastian Björnskiöld, Madelene Skälhammar, Robin Skälhammar, Håkan Abrahamsson och Marcus Persson Skälhammar.

Foto: Rikard Nilsson

Bilsport2021-04-30 07:00

Det var en förväntansfull kvintett som Sporten stämde träff med ett par dagar innan årets premiärtävling på Ring Knutstorp i helgen. Det bevisas bland annat av gliringarna som förekom.

Trion Madelene Skälhammar, Robin Skälhammar och Håkan Abrahamsson var med hela förra säsongen i Time Attack medan Marcus Persson Skälhammar gjorde ett succéartat inhopp i sista deltävlingen. Sebastian Björnskiöld är däremot debutant.

Madelene, Sebastian och Marcus kommer till start i samma klass, och det är Club där bilarna max får ha 360 hästkrafter.

– Givetvis kommer det bli prestige mellan oss eftersom ingen av oss vill ha den sämsta tiden, säger Marcus Persson Skälhammar.

undefined
Marcus Persson Skälhammar kommer till start i Club.

Robin Skälhammar kommer till start i Club Challenge där bilarna max får ha 450 hästkrafter medan Håkan Abrahamsson startar i Pro Street där det max får vara 650 hästkrafter.

Marcus Persson Skälhammar avslutade förra säsongen med att ta en dubbelseger på Gelleråsen.

– Detta blir mitt första hela år. Förra året fick jag ett wild card till sista tävlingen och jag fick verkligen blodad tand, säger Marcus Persson Skälhammar som kommer köra en Renualt Megane RS.

– Jag har inga större förväntningar, men givetvis är det kul om man kan vinna, menar Marcus.

Madelene Skälhammar har bytt bil från förra året. I år kör hon en BMW 1M istället för en Ford Escort som det var förra året.

– I och med att jag har en ny bil handlar mycket om att lära känna den först och främst. Jag ska försöka ta mig i mål i varje deltävling och sedan ska jag försöka hänga med dem, säger Madelene Skälhammar samtidigt som hon pekar på Sebastian och Marcus.

undefined
Sebastian Björnskiöld kommer till start i Club.

Sebastian Björnskiöld är ny i dessa sammanhang, men inte när det gäller banracing där han har varit verksam under en lång tid.

– Jag har hjälpt till och varit mekaniker åt de andra de senaste åren. Nu ska det bli kul att få köra själv, säger Sebastian Björnskiöld, som kommer att åka i en BMW 1301.

Robin Skälhammar blev sjua totalt förra året, men inför årets Time Attack höjer han målsättningen rejält.

– Det är min andra fulla säsong och i år siktar jag på att vinna. Jag kommer att åka i en BMW Z4M. Jag använde den i sista tävlingen förra året. Annars är den helt ny, säger Robin Skälhammar.

undefined
Robin Skälhammar kommer till start i Club Challenge.

Veteranen i gänget är Håkan Abrahamsson som gör sin andra fulla säsong. Han kommer till start med samma bil som förra året och det är en Porsche 991 GT3 RS.

– Eftersom jag ändå åker med för att titta på de andra så kan jag lika gärna köra själv också. Jag kör försiktigt och tar det för vad det är, men självklart vill man sätta bra tider, säger Håkan Abrahamsson.

undefined
Håkan Abrahamsson kommer till start i Pro Street.

Time Attack är alltså banracing där det gäller att sätta så bra varvtider som möjligt. Efter ett uppvärmningsvarv väntar två kvalheat där sedan de tio bästa i respektive klass går vidare till finalen.

– När det går som fortast på raksträckorna går det i 240–245 kilometer i timmen. Då går det fort, konstaterar Håkan Abrahamsson.

Premiärtävlingen i årets Time Attack sker nu i helgen på Ring Knutstorp utanför Helsingborg med testdag under fredagen och tävling på lördagen.

– Ring Knutstorp är en teknisk och rolig bana samt att den är kuperad, berättar Robin Skälhammar.

Time Attack avgörs i totalt fem deltävlingar. Det återstår att se om någon av deltagarna från Ankarsrum kommer att få kliva upp på prispallen när säsongen summeras.

Time Attack

Tävlingskalendern 2021:

Rond 1: 30 april-1 maj på Ring Knutstorp utanför Helsingborg.

Rond 2: 11–13 juni på Kinnekulle Ring.

Rond 3: 1–3 juli på Mantorp Park.

Rond 4 och 5: 27–29 augusti på Gelleråsen utanför Karlskoga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!