Blågult vidare som gruppetta: "Går för guld"

Två segrar av två möjliga. De svenska bordtennisherrarna är vidare till åttondelsfinal som gruppetta på lag-EM i Malmö. –Vi går för guld, säger ankaret Truls Möregårdh efter 3-1-segern mot Tjeckien.

Sveriges Truls Möregårdh. Arkivbild.

Sveriges Truls Möregårdh. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bordtennis2023-09-11 21:37

Sveriges herrlandslag är med sina 14 EM-guld i lag bäst i bordtennishistorien, men det senaste guldet kom 2002.

Är det dags nu på hemmaplan? Mästerskapet i Malmö arena har åtminstone börjat planenligt. Efter klara 3–0 mot Italien i söndagens premiär blev det 3–1 mot Tjeckien.

– Det var lite knackigare i dag än vad vi hade hoppats på. Vi hade hoppats på en lite enklare vinst, men vi var lite för heta i matcherna, säger Sverigeettan Truls Möregårdh, rankad som nummer 13 i världen.

"Haft det lite tufft"

Två segrar av två möjliga innebär att de blågula herrarna vinner sin grupp och får i torsdagens åttondelsfinal möta en grupptvåa.

– Vi går för guld fortfarande. Gött att få en riktigt tuff match här i gruppspelet så att vi inte har vunnit för enkelt innan åttondel, säger Möregårdh.

Det var 21-åringen som förvaltade läget att säkra segern mot Tjeckien på bästa sätt. I den fjärde singelmatchen ställdes han mot Lubomir Jancarik, som inledde mötet med att slå Mattias Falck med 3–2 i set.

– Jag har haft det lite tufft mot Jancarik innan. Jag har förlorat några gånger och bara lyckats vinna en gång. Så jag var lite stressad innan matchen, säger svensken.

Tjecken, som är rankad som nummer 90, vann det första setet med 11–8. Möregårdh var inte missnöjd med setet, men kände att han spelade lite för stereotypt.

– Jag fick ändra och hitta på en massa grejer, och det tycker jag är kul och det funkade bra i den här matchen. Så det var gött.

Möregårdh visade upp sitt bästa pingishumör, vann tre raka set och säkrade Sveriges seger. Stundtals var ledningarna stora i seten.

– Jag ändrade lite i returer, servade nya servar. Det hände mycket i skallen. Jag kom upp i höga ledningar och då händer det ännu mer. Det är så jag vill spela, det kändes väldigt kul i dag, säger Möregårdh, som vann sin inledande match mot Pavel Sirucek med 3–1 i set.

"Nu det börjar"

Mot Italien fick Anton Källberg spela som singeltrea, men nu fick Kristian Karlsson chansen. Karlsson svarade för en stark insats och vände ett 1–2-underläge mot Tomas Polansky till seger med 3–2 i set efter 11–4 i skiljeset.

– Nu får vi fundera på laget till torsdag. Vi får se lite också vilka motståndare vi får, säger förbundskaptenen Jörgen Persson.

Lottningen av åttondelsfinalerna sker på tisdagskvällen efter att gruppspelet avslutats. För svensk del väntar nu två raka vilodagar.

– Det är nu det börjar. Gruppspelet ska ju avklaras, men vi gjorde det på ett bra sätt, säger Jörgen Persson.

Även det svenska damlandslaget är vidare till åttondelsfinal som gruppetta efter två raka segrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om