Dubbla medaljer säkrade – svenskmöte väntar

Sverige har säkrat två medaljer i herrdubbeln i bordtennis-EM i München. Det då både Mattias Falck/Kristian Karlsson och Jon Persson/Anton Källberg ska spela semifinal – mot varandra. –Det blir speciellt att möta ett annat svenskt par, säger Falck till SVT.

Kristian Karlsson och Mattias Falck är klara för EM-semifinal i dubbel.

Kristian Karlsson och Mattias Falck är klara för EM-semifinal i dubbel.

Foto: Per Hällström/TT

Bordtennis2022-08-17 10:50

Falck och Karlsson, som tog VM-guld i höstas, vann kvartsfinalen i herrdubbeln mot det belgiska paret Florent Lambiet och Martin Allegro med klara 3–0. Det trots att den svenska duon hamnat i underläge i det andra setet, där de svenska favoriterna till slut räddade två setbollar och vann med 12–10. Det tredje blev sedan en transportsträcka, 11–3, och de regerande världsmästarna är därmed klara för semifinal.

Eftersom det inte spelas någon bronsmatch i EM har Falck och Karlsson säkrat minst en bronsmedalj.

– Vi har mycket att bevisa och försvara men aldrig vunnit något EM-guld så vi är ju inga jättefavoriter. Vi vill prestera på max och efter två matcher till så kanske vi har det där guldet till slut. Vi har alldeles för många silver och brons. Nu vill vi ha det där guldet, säger Kristian Karlsson till SVT.

Helsvensk semifinal

I semifinalen väntar nu ett svenskmöte. Jon Persson och Anton Källberg vann nämligen sin kvartsfinal mot det polska paret Samuel Kulczycki/Maciej Kubik.

Men det blev dramatiskt.

Svenskarna gick upp i en 2–0-ledning i set, men lyckades inte slå in matchbollen. I stället krävdes ett femte och avgörande set, vilket Persson och Källberg till slut vann med 11–8.

– Det är skönt att medaljen är säkrad men vi är inte nöjda med det och det blir ett svenskmöte som vi ska försöka vinna, säger Persson.

Semifinalerna i herrdubbeln avgörs på torsdag.

Damerna utslagna

Däremot blir det ingen medalj för Linda Bergström och Christina Källberg. Svenskorna förlorade sin kvartsfinal mot det luxemburgska paret Sarah De Nutte och Ni Xialian med 1–3.

Ni Xialian är allt annat än ny på den stora scenen. Den 59-åriga veteranen spelade hem två VM-guld, i damdubbel och mixed, för Kina redan 1983.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!