Guldduon klara för semifinal: "Väldigt starkt"

Den helsvenska kvartsfinalen i bordtennis-EM i München slutade i seger för Mattias Falck. 30-åringen besegrade den tio år yngre landsmannen Truls Möregårdh med 4–2 i set. Även Kristian Karlsson är klar för semifinal efter att ha slagit ut världsnian Dimitrij Ovtjarov med samma siffror.

Mattias Falck och Kristian Karlsson är klara för semifinal i bordtennis-EM.

Mattias Falck och Kristian Karlsson är klara för semifinal i bordtennis-EM.

Foto: Per Hällström/TT

Bordtennis2022-08-20 12:21

Mattias Falck öppnade bäst och ryckte åt sig ledningen i det första setet. Möregårdh kom dock tillbaka och vann till sist första set med 13–11.

Det andra setet blev mindre spännande. Ynglingen Möregårdh visade sin klass och vann bekvämt med 11–4.

– Truls är en fantastisk spelare. Jag hade svårt på hans halvlånga bollar och han spelade aggressivt Jag fick en tuff start men höll mig lugn och arbetade mig in i matchen, säger Mattias Falck till TT.

Falck vägrade ge sig. Efter tidigt underläge i tredje set vaknade 30-åringen och efter stundtals slarvig pingis, kantad av flera individuella misstag från båda svenskarna, kunde Falck vinna setet med 11–8.

– Det var väldigt starkt av Mattias Falck att vända underläge. Det tyder på styrka och att han är i bra form, säger förbundskapten Jörgen Persson.

"En stor besvikelse"

I fjräde set utjämnade Falck till 2–2 i set.

Möregårdh såg ut att kunna plocka hem det femte setet efter ha gått upp till 9–2. Då stod Falck för en mirakulös comeback när han vände och vann setet – och tog ledningen för första gången i matchen.

En timeout från Möregårdh i det sjätte setet hjälpte föga. Falck kopplade greppet direkt, vann setet, och matchen med 4–2 i set.

– Jag tyckte jag gjorde en bra match, men Mattias höjer sig en nivå efter de inledande seten. Jag tappade i variation i mina servar, säger Truls Möregårdh.

Mattias Falck är därmed vidare till semifinal, vilken spelas senare i eftermiddag. Där väntar tysken Dang Qui som slog ut sin landsman Timo Boll i kvartsfinalen.

– Jag föll mot honom i Bundesliga i höstas. Han har gått framåt oerhört senaste tiden, säger Falck om sin motståndare.

Karlsson imponerade stort

I sin kvartsfinal imponerade Kristian Karlsson mot hemmaspelaren Dimitrij Ovtjarov. Svensken tog hem första set med 11–9, innan det blev klar förlust i det andra. Tredje setet blev åter svenskt, och åter skrevs siffrorna till 11–9.

Ovjtarov lyckades dock utjämna till 2–2 i set, innan det var dags för Karlsson igen som vann set nummer fem. I det sjätte setet var Karlsson den klart bättre spelaren. Därmed var saken klar och Karlsson hade vunnit med 4–2 i set.

– Vi är två sluggers. Vi tränar mycket tillsammans och känner varandra väl, säger Kristian Karlsson och fortsätter:

– Har stor respekt för Dima (Dimitrij Ovtcharov). Det är en av världens bästa spelare. Även om han har hemmaplan så har jag spelat många år i Tyskland och jag känner att jag får bra gensvar. Det är också en hel del svenskar på läktaren.

I semifinalen ställs Karlsson mot vinnaren i mötet mellan Tiago Apolonia, Portugal och Darko Jorgic, Slovenien.

– Trots att Kristian tappade till 2–2 efter stor ledning i fjärde håller han sig lugn och gör bra värderingar, säger Jörgen Persson.

Nu har Falck och Karlsson, som tog EM-guld tillsammans i herrdubbeln, säkrat en ny svensk EM-medalj i bordtennis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!