Karlsson bröt EM-semin blodig: "Ser en benbit"

Mattias Falck förlorade först sin semifinal. Sedan var en tårögd Kristian Karlsson tvungen att bryta efter att ha slagit tummen blodig – och därmed blir det ingen helsvensk EM-final i bordtennis. –Det gör rejält ont och det ser ut som någon benbit eller sena sticker ut, säger Karlsson.

Kristian Karlsson och Mattias Falck vann EM-guld i dubbel men båda slogs ut i den individuella EM-semifinalen.

Kristian Karlsson och Mattias Falck vann EM-guld i dubbel men båda slogs ut i den individuella EM-semifinalen.

Foto: Per Hällström/TT

Bordtennis2022-08-20 17:47

Efter EM-guldet i dubbel kunde Mattias Falck och Kristian Karlsson komma att ställas mot varandra i den individuella EM-finalen på söndag.

Men i stället blir det en final utan blågula inslag.

Mattias Falck förlorade först sin EM-semifinal mot tysken Dang Qiu efter en svag start, och i stället var det upp till Kristian Karlsson att se till att Sverige skulle få en representant i finalen.

Karlsson höll jämna steg med slovenen Darko Jorgic men halvvägs in i femte set, vid ställningen 2–2 i set, hände det som inte fick hända.

Slog sig blodig

Karlsson slog vänstra tummen blodig på bordet och fick rejält ont. Svensken tog en lång medicinsk timeout och plåstrades om med förhoppningen att fortsätta spela.

Men efter att ha testat ett slag konstaterade Karlsson att det inte gick längre och han fick tårögd avbryta semifinalen.

– Jag kan inte greppa racket. Det gör rejält ont och det ser ut som någon benbit eller sena sticker ut. Jag måste uppsöka läkare nu, säger Karlsson.

Han fortsätter:

– Tvingade bryta i Qatar för inte så längesedan, också i semifinal. Det tycks vara någon förbannelse.

Darko Jorgic avancerade direkt till finalen i och med Karlssons skada, men led med sin svenske motståndare.

– Det var verkligen tråkigt. Ledsamt för Kristian och alla hans svenska fans på läktaren. Det var inte på detta sätt jag ville vinna matchen, säger han.

Därmed blir det ett brons för Karlsson. Det blir det även för Mattias Falck, eftersom en bronsmatch inte spelas i EM.

Svag start för Falck

Falck fick inte den start han ville ha på semifinalen.

Dang Qiu tog hem första set tämligen komfortabelt med 11–6 och inte blev det bättre i andra för Falck. Qiu vann även det och matchen hade utvecklats till en rejäl uppförsbacke för den 30-årige svensken.

Falck inledde tredje set bra och hade under en period ledningen med två bollar. Men Dang Qiu var starkast även den gången när han vände och vann.

I underläge 0–3 krävdes det att Falck skulle växla upp rejält för att ha en chans. Det var precis vad han gjorde i fjärde set då han vann med 11–4.

Femte set blev betydligt jämnare men oftast med Qiu i förarsätet. Vid ställningen 7–8 tog Falck timeout, väl medveten om det prekära läge han befann sig i.

Men det hjälpte föga.

Qiu höll ut och vann med 4–1 i set (6–11, 8–11. 8–11, 11–4, 11–9).

– Han är väldigt bollsnål. Han gjorde helt enkelt färre misstag och jag fick inte den utdelning jag hoppats på med min backhand, säger Falck.

Falck besegrade landsmannen Truls Möregårdh i kvartsfinalen tidigare under dagen.

Kristian Karlsson får vård efter att ha slagit sig blodig.
Kristian Karlsson får vård efter att ha slagit sig blodig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!