Kina stoppar stortävlingar – pingis-VM i fara

Coronasmittan i Kina stoppar jätteevenemanget Asiatiska spelen. Även lag-VM i bordtennis är i farozonen. Två friidrottstävlingar i Diamond League flyttas också från Kina.

Kristian Karlsson under lag-VM 2018 i Halmstad då Sverige tog brons.

Kristian Karlsson under lag-VM 2018 i Halmstad då Sverige tog brons.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bordtennis2022-05-06 09:51

Oron över den stora smittspridningen av covid-19 gör att Kina nu skjuter upp Asiatiska spelen som skulle ha gått i Hangzhou den 10-25 september, skriver AP och AFP. Jätteevenemanget är som ett regionalt OS med flera sporter och mer än 11 000 aktiva.

Med tanke på att lag-VM i bordtennis ska starta bara fem dagar senare, den 30 september, i Chengdu i Kina finns förstås en risk att även det evenemanget måste flyttas på, ytterligare en gång dessutom. I februari beslutades att flytta fram lag-VM från april till september-oktober på grund av coronapandemin.

Den senaste lag-VM-turneringen skulle ha genomförts 2020 i Busan i Kina, men ställdes in helt på grund av coronapandemin. Sverige tog brons i lag-VM 2018.

Ett annat stort kinesiskt idrottsevenemang som är i farozonen är studentmästerskapet Universiaden som är planerat att genomföras i Chengdu den 26 juni-7 juli.

Ett större utbrott av coronavarianten omikron har stängt ner stora delar av Shanghai och Peking.

Internationella friidrottsförbundet (WA) flyttar Diamond League-tävlingarna från Shanghai den 30 juli och Shenzhen den 6 augusti, på grund av reserestriktioner och karantänsbestämmelser i Kina, skriver WA i ett pressmeddelande.

Den polska friidrottstävlingen i Chorzow uppgraderas därför till en Diamond League-tävling och avgörs den 6 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!