Möregårdh rejält besviken: "Trött på silver"

Truls Möregårdh tappade 3–1 till förlust 3–4 i finalen i Europa Top-16. Efteråt drämde bordtennistalangen sitt racket i golvet. –Jag hatar att vinna silver, säger svensken till TT.

Truls Möregårdh. Arkivbild.

Bordtennis2022-02-27 17:02

För första gången sedan Peter Karlsson 2001 hade Sverige en svensk finalist i Europa Top-16: Truls Möregårdh.

Den 20-årige svensken vann de två första seten mot slovenen Darko Jorgic innan han förlorade det tredje med 9–11.

I ett tajt fjärde set studsade svensken tillbaka och vann med 12–10 – och det var upplagt för seger i det femte setet.

Så blev det inte.

Jorgic vände och vann

Jorgic, 23, vann femte set med 11–1 och satte tryck på den unge svensken – ett extra stort tryck blev det då han även vann sjätte set med 12–10.

Och det blev en rysare i sjunde avgörande set.

Möregårdh räddade tre matchbollar, men lyckades inte rädda en fjärde, utan Jorgic vann med 12–10 och lyckades vända 1–3 i set till seger 4–3.

– Det suger att förlora, det är tråkigt. Jag tyckte det mesta stämde, men det är små marginaler och man måste ligga på marginalerna. Jag hade lite oflyt i sjätte, säger Möregårdh till TT och fortsätter:

– Jag hatar att förlora, jag hatar att vinna silver, jag har gjort det för många gånger nu också. Det är otroligt tråkigt.

"Vetefan vad jag gör"

Härnäst väntar en stor tävling i Singapore, i mitten av mars, för 20-åringen.

– Jag får försöka ta nya tag till den.

TT: Då nöjer du dig inte med en andra plats?

– Nej, om det blir ett till silver så vetefan vad jag gör. Jag är trött på det.

Trots finalförlusten hyllades Möregårdh stort av den tyske legendaren Timo Boll – som han besegrade med 4–1 i semifinalen. Samme Boll som han skickade ut ur VM-semin i november förra året.

– Han spelade fantastiskt och vann välförtjänt. Han är på god väg att bli en av de bästa spelarna i världen, sade Boll, som tillsammans med Jan-Ove Waldner är den spelare som vunnit Europa Top-16 flest gånger (sju), efter semin.

Skulle inte ens varit med

Senast en svensk vann turneringen var 1996, Jan-Ove Waldner, då hette tävlingen Top-12.

Tanken var inte ens att Truls skulle spelat turneringen, men då Mattias Falck fick corona i familjen och tvingades lämna återbud tog Truls över platsen.

I slutet av november förra året tog sig en då 19-årig Truls Möregårdh sensationellt sig till VM-final i bordtennis i Houston, en final han förlorade mot världsettan Fan Zhendong.