Perssons gäng kammade noll: "Trött och ledsen"

Jörgen Perssons första OS som förbundskapten slutade i en medaljlös besvikelse. Tur att han håller på med bordtennis. –Vi får väl se efter det här, jag kanske får sparken. Men det känns väl lite tryggare än att vara fotbollstränare ändå, säger Persson.

Sveriges Kristian Karlsson och Mattias Falck deppar efter lagförlusten mot Japan i OS-kvartsfinalen.

Sveriges Kristian Karlsson och Mattias Falck deppar efter lagförlusten mot Japan i OS-kvartsfinalen.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Bordtennis2021-08-03 05:40

Det sista hoppet ställdes till de svenska herrarna i lagtävlingen. Men i OS-kvartsfinalen mot Japan räckte de inte till. Den tredjeseedade hemmanationen höll för favorittrycket och vann med 3–1.

– Vi visste på förhand att det var en tuff match mot tre bra spelare, men det är tungt just nu. Vi har ett bra lag och ville såklart fajtas om medaljerna. Men vi får flytta fram det till Paris (OS 2024) i stället, säger Mattias Falck.

VM-silvermedaljören från 2019 kom till OS med stora förhoppningar, men åkte ur singelturneringen direkt. I lagtävlingen blev det bara en seger på tre matcher.

– Det är klart att jag ville prestera bättre än jag har gjort. Men det är små marginaler i de flesta matcherna. Om jag hade lyckats få med mig den första matchen i singelturneringen så hade det kunnat se helt annorlunda ut.

Oväntat byte i Japan

I kvartsfinalen mot Japan kvitterade den svenske ettan till 1–1 efter att Anton Källberg och Kristians Karlsson förlorat en tät inledande dubbel mot Koki Niwa och Tomokazu Harimoto, 1–3.

Falck besegrade veteranen Jun Mizutani, som något oväntat fick förtroende som Japans etta i stället för 18-årige världsfyran Harimoto, med 3–1 i set.

Det var enda gången under OS som världsnian Falck visade sin klass i en hel match. För efter Anton Källbergs tappra förlust, 1–3 i set mot Harimoto, var det vinna eller försvinna mot Koki Niwa och där räckte inte Mattias Falck till.

Han hade både 8–5 och setboll i första set, men tappade till 10–12 och var sedan chanslös. Falck förlorade de avslutande två seten med 5–11 och 6–11 och med det tog OS-resan slut.

Jörgen Persson gjorde sju OS som aktiv. I Tokyo blev det en missräkning i den olympiska debuten som förbundskapten.

– Nu är jag trött och ledsen. OS är speciellt och det är alltid tråkigt när det inte går som man vill, det har jag själv varit med om många gånger, säger Persson, som har två fjärdeplatser i singel på OS-meritlistan.

Ett år kvar

Han hade hoppats på mer från Metropolitanhallen i centrala Tokyo. Nu blev det bara en seger i singel, Anton Källberg i andra rundan, och en planenlig vinst för herrlaget mot USA i åttondelsfinalen. För övriga singelspelare – förutom Källberg och Falck också Linda Bergström och Stina Källberg – blev det bara en match i turneringen.

– Singel är inte godkänt. ”Falcken” hade vi hoppats mer på, och det hade han också. Vi får ta nya tag, det kommer nya mästerskap i höst och sedan har vi OS om tre år, säger Jörgen Persson.

Frågan är om han själv är kvar då. Hans kontrakt går ut i slutet av nästa år, och längre än så vågar han inte se.

– Jag har ett år till, så det kör jag i alla fall. Eller vi får väl se efter det här, jag kanske får sparken. Det här var inte vad någon hade hoppats på.

Men det är sagt mer på skämt än något annat. Han hade varit betydligt mer orolig som fotbollstränare.

– Det känns så, där flyger man rätt ofta. Där har man inte många chanser. Vi får se. Jag har till oktober 2022, så får vi se sedan. Nu smälter vi det här först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!