Svensk duell i EM-kvartsfinalen

Tre svenska herrar är kvar i singeln till kvällen kvartsfinaler i pingis-EM. Där ställs Mattias Falck mot Jon Persson, medan Anton Källberg får ta sig an sin klubbkompis i Düsseldorf, Timo Boll.

Mattias Falck. Arkivbild.

Mattias Falck. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Bordtennis2021-06-26 14:31

Däremot blev det knappa förluster för Kristian Karlsson och Truls Möregårdh.

Toppseedade Mattias Falck kom inledningsvis under med 2–0 i set mot ungraren Hunor Szocs, men tog hem de resterande seten.

– Vi är klubbkamrater i Bremen och känner varandra väl. När jag satte mer press på honom och blev lite aggressivare fick jag utdelning, sade Mattias Falck.

Jon Persson är den av svenskarna som imponerat mest så här långt. I sin åttondel vann han över Robert Gardos, Österrike, rankad 24 i världen, att jämföras med Jon Perssons 43:e plats.

Persson mot Falck

Jon Perssons vapen med bra servar, den patenterade diagonalt aviga forehanden och snabba aggressiva attacker kunde Gardos inte stå emot.

I kvällens ena kvartsfinal ställs Jon Persson mot Mattias Falck, som kan väntas bli en öppen historia.

Anton Källberg vann säkert över defensivspelaren Ruwen Filus, Tyskland med 4–1 i set.

– Jag missade en del i hans attacker, men hade bra servar och returer och det öppnade för min forehand, sade Anton Källberg.

Möter Europamästaren

Anton Källberg ställs i sin kvartsfinal mot regerande Europamästaren och klubbkamraten Timo Boll.

Kristian Karlsson höll spelet väl uppe mot eruopatvåan Dmitrij Ovtcharov men denne var strået vassare i de avgörande momenten.

Slutligen ställdes Truls Möregårdh mot Marcos Freitas, Portugal, och en av Europas bäste spelare under många år. Detta va Truls Möregårdhs tredje match mot Freitas och alla gånger har slutat med förlust, den här gången fanns det lägen för svensken att kunna ta första vinsten.

– Han är säker, kommer runt med forehand och han räddar mina attacker vilket inte många andra gör, sade Truls Möregårdh.

Med tanke på att han bara för några månader sedan körde rehab efter sin knäoperation är det starkt av honom att prestera på den nivå han nu

Bergström i form

Tidigare under lördagen visade Linda Bergström att storformen håller i sig. Seger i fyra raka set mot Barbora Balazova, Slovakien, rankad 54 i världen, är ännu en fin skalp i svenskan, som nu är klar för kvartsfinal.

Det blev egentligen ingen match då Linda Bergström hade svar på alla slovakiskans attacker.

– Hon ville pressa mig i forehand. Jag stod emot bra och sedan verkade hon sakna annan taktik, sade Linda Bergström.

Vårt svenska OS-hopp är mentalt stark och när det närmar sig slutet på seten är hon väldigt säker.

Stina Källberg svarade för en mycket stark insats i åttondelen mot kvartsseedade rumänskan Elizabeta Samara och pressade henne långt in i matchen.

– Jag var för passiv i början, men detta är ett skönt kvitto på att jag kan vara med och störa de allra bästa i Europa, sade Stina Källberg.

Samara tog de två första seten, men Källberg gav inte upp utan började attackera, hittade nya vinklar och med bra servar tog hon de två följande seten. Så när hade hon fått till ett skiljeset, men via 8–11 i sjätte är det färdigspelat för Stina Källberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!