Sverige till EM-semifinal efter galen rysare

För damerna blev det förlust i kvartsfinalen. För herrarna gick det desto bättre. Seger mot Ungern med 3–2 och en plats i EM-semifinalen. Detta efter ett galet bordtennisdrama där Kristian Karlsson räddade tre matchbollar och vann den avgörande matchen.

Sveriges Kristian Karlsson jublar efter segern mot Ungern.

Sveriges Kristian Karlsson jublar efter segern mot Ungern.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bordtennis2023-09-15 22:43

Det blev en riktig rysare inför hemmapubliken i Malmö.

Innan matchen tog vid hade det svenska damlandslaget just åkt ut efter förlust mot Portugal. Drömmen om en hemmamedalj hängde således på de svenska herrarna.

Då inledde stjärnan Truls Möregårdh med att spänna musklerna. Han vann matchens två första set och hamnade sedan i ett stort underläge i tredje. Svaret på det? Sex raka vunna bollar vilket innebar set- och matchseger mot Bence Majoros.

Bra läge för Sverige. Men sedan skulle matchen svänga.

Först förlorade Kristian Karlsson mot Adam Szudi (2–3). Sedan förlorade Anton Källberg mot Tamas Lakatos (1–3).

Det var, således, vinna eller försvinna som gällde när Truls Möregårdh klev fram mot Adam Szudi. Och 21-åringen gjorde inte hemmapubliken besviken. Möregårdh fortsatte att briljera och kunde vinna med 3–1.

Matchen skulle sedan avgöras med Kristian Karlsson mot Bence Majoros. En match där Majoros vann första och andra set innan Karlsson vann tredje och fjärde.

I avgörande set var Karlsson rejält pressad och hade tre matchbollar emot sig, men kunde vända och vinna med med 13–11.

3–2 totalt till Sverige som gick vidare till semifinal, där Frankrike väntar klockan 19 på lördagen. Efteråt var glädjen enorm i det svenska laget.

– Sport är förunderligt. Det kunde ha varit den värsta dagen i mitt liv, nu är det en av de bättre. Det är så små marginaler. Det sätter lite perspektiv på det, sade Karlsson till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!