Sverige vidare till EM-kvart: "Utmana om medaljen"

Sverige slog det polska spöket i lag-EM. De svenska pingisdamerna är vidare till kvartsfinal hemma i Malmö. –Det ska bli kul att verkligen få utmana om den där medaljen, säger Linda Bergström efter 3–1 i matcher.

Sveriges singeletta Linda Bergström jublar efter att Blågult slagit Polen med 3–1 i matcher i åttondelsfinalen och avancerat till kvartsfinal i lag-EM i Malmö arena.

Sveriges singeletta Linda Bergström jublar efter att Blågult slagit Polen med 3–1 i matcher i åttondelsfinalen och avancerat till kvartsfinal i lag-EM i Malmö arena.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bordtennis2023-09-14 18:23

Två gånger om har Polen stoppat det svenska damlandslaget från avancemang i lag–EM i bordtennis – polskorna slog Sverige i gruppen under mästerskapen 2019 och 2021.

Nu fick Blågult revansch. Via 3–1 i matcher i åttondelsfinalen mot Polen knallar de svenska damerna vidare till fredagens kvartsfinal.

– Väldigt skönt om man tänker på historien. Inget lag-EM utan Polen, nu var det på riktigt. Vi förlorade med 1–3 båda gångerna med lite andra spelare, men det var skönt att vinna nu, säger Sverigeettan Linda Bergström.

"Vi är bra i dag"

Singeltvåan Stina Källberg, rankad 84 i världen, visade vägen med en briljant insats i den första matchen mot 44-rankade Natalia Bajor. Via 3–1 i set gav Källberg Sverige bästa tänkbara start.

– När Stina startade med sin match kände jag att vi är bra i dag. Det var riktigt skönt att vi kunde knyta ihop det och vinna med 3–1, säger Bergström

Nu är det grundläggande målet med en kvartsfinalplats säkrad. Nu väntar Portugal i nästa fas.

– Nu när vi är här vill vi fortsätta att spela, säger Linda Bergström.

Sverige föll med knappa 2–3 i matcher i gruppen mot Portugal i lag-VM i fjol. Då saknades Stina Källberg på grund av sjukdom.

– Vi pressade dem utan Stina, så jag tycker att vi borde kunna pressa Portugal nu. Det ska bli kul att få spela. Det ska bli kul att verkligen få utmana om den där medaljen. Jag hoppas att vi verkligen ger oss chansen.

Viktiga vilodagar

Mot Polen visade Bergström upp ett klockrent spel. Hon vann båda sina matcher med 3–0 i set. Först slog hon Anna Węgrzyn och efter att Filippa Bergand förlorat knappt mot Zuzanna Wielgos med 2–3 i set säkrade Bergström 3–1-segern mot Natalia Bajor.

– Det var en bra dag i dag. Jag tycker att jag var mycket lugnare än i måndags mot Spanien. Lugnet gjorde att jag var mer avslappnad och kunde röra mig bättre. Jag försökte verkligen njuta i dag och inte känna så mycket stress eller press, säger Bergström.

TT: Har det varit mycket känslor eftersom det är på hemmaplan?

– Mot Spanien (i måndags) kom jag fel in i det från början och hade svårt att hitta någon väg ut. De här två vilodagarna har varit väldigt viktiga. Då har jag kunnat slappna av, ta ett steg tillbaka och få lite perspektiv, säger Linda Bergström.

Om Sverige slår Portugal är minst ett brons säkrat. I lag-EM spelas inga bronsmatcher utan båda lagen som förlorar semifinalerna får medalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om