Världsstjärnan får vädja om spel på pingistouren

Stjärnor brukar kunna räkna med att få vara med i turneringar på världstouren inom sin idrott. Det gäller inte bordtennisen – där många topp 20-spelare måste vädja om en plats.
–Jag har kanske fått tre av tolv wildcards jag bett om, säger den svenska stjärnan och världstolvan Truls Möregårdh.

Svensken Truls Möregårdh har svårt att få speltid på världstouren på grund av att topp 20-spelare i världen endast får ett visst antal platser till turneringarna. Arkivbild.

Svensken Truls Möregårdh har svårt att få speltid på världstouren på grund av att topp 20-spelare i världen endast får ett visst antal platser till turneringarna. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Bordtennis2023-09-13 15:58

Skåningen slog igenom i bordtennisvärlden när han tog VM-silver i singel 2021 och Truls Möregårdh har sedan februari 2022 aldrig varit sämre än 18:e man på världsrankningen. Ett tag var 21-åringen till och med världstrea.

I vilken annan idrott som helst skulle en sådan status innebära att arrangörerna ber på sina bara knän för att få honom till en turnering. Inom pingisen är det omvända roller – där finns det en restriktion för topp 20-spelare på de tävlingar som är mest förekommande på världstouren (WTT).

Får fråga om lov

– Jag har haft det lite tufft att få spela och försvara mina rankningspoäng, säger Truls Möregårdh, som just nu jagar EM-guld i lag med landslaget i Malmö.

Beroende på vilken kategori av tävlingar det rör sig om tar endast sex eller tre topp 20-spelare plats via rankningen. De som inte får plats får hoppas på wildcards – där finns det antingen sex eller tre sådana att dela ut beroende på turneringens status.

– Just de här tävlingarna måste jag fråga om jag får spela. Jag har kanske fått tre av tolv wildcards jag bett om, säger Möregårdh.

Den nya WTT-touren lanserades 2021 – mitt under pandemin – av det Internationella bordtennisförbundet (ITTF). I de mest penningstinna turneringskategorierna är världseliten kvalificerad via sin rankning, men det finns få sådana tävlingar i kalendern.

Fördel att vara sämre rankad

– Man eftersträvar ju att likna tennisen väldigt mycket. Man vill ha fyra "grand smash" per år, men vi har bara haft en per år nu på schemat, säger landslagsspelaren Mattias Falck, rankad 20:e i världen och VM-silvermedaljör i singel 2019.

Pandemin påverkade naturligtvis möjligheterna för WTT att få till en fullödig kalender inledningsvis, men i år finns endast fyra stortävlingar på schemat för herrarna. Tanken var att det skulle vara åtta sådana 2023. Inte heller i de lägre kategorierna kommer WTT denna säsong upp i antalet tävlingar som man har planerat för.

– Hade de haft en helt fullt fungerande kalender med alla planerade tävlingar hade det inte varit några problem med själva systemet med topp 20-restriktioner. Då hade det varit många turneringar att spela, säger Mattias Falck.

Falck har själv inte haft samma problem som Möregårdh just denna säsong – hittills.

– Jag har haft den fördelen att jag inte har varit topp 20 nu så länge, säger Falck med ett snett leende.

– Jag har haft ett år där jag har varit precis bakom topp 20. Nu har jag ju klättrat in där, så nu är jag i exakt samma sits som Truls. Nej, det är ett speciellt system.

Det talas om att restriktionerna ska slopas inför OS i Paris nästa sommar, uppger förbundskaptenen Jörgen Persson.

– Det är inte bra att man får förlita sig på wildcards, det är det ingen som gillar. Det är ju viktigt för spelarna att kunna ta rankningspoäng, säger Persson.

I pågående lag-EM möter Sveriges herrar Österrike i torsdagens åttondelsfinal. Sveriges damlandslag ställs mot Polen.

Fakta: Världstouren i bordtennis

Inför säsongen 2021 lanserades den nya världstouren i bordtennis – WTT-serien – av Internationella bordtennisförbundet (ITTF).

Dessa kategorier av tävlingar finns för både herrar och damer:

+ Grand smash (två miljoner dollar i prispott)

Topp 50 i världen är direktkvalificerade. Ska vara tourens flaggskepp med fyra tävlingar per år, men har endast funnits en grand smash på schemat 2022 och 2023.

+ Finals (750 000 dollar i prispott)

De 16 bästa i världen är direktkvalificerade. En inplanerad tävling per år. Förra året en gemensam spelplats för damer och herrar. I år finns det i nuläget endast en finaltävling för damer på WTT:s schema.

+ Champions (400 000 dollar i prispott)

Topp 30 på rankningen är direktkvalificerade. Ska finnas fyra tävlingar per år (fyra herr, fyra dam). Förra året arrangerades två Champions-tävlingar med gemensam spelplats för herrar och damer – i år finns det tre på schemat.

+ Star contender (250 000 dollar i prispott)

Topp 20-spelare är garanterade sex platser via rankningen. Totalt sex wildcards – fyra som arrangören får dela ut och två som WTT delar ut. Ska finnas sex tävlingar per år, men i nuläget finns det fyra på schemat för 2023.

+ Contender (75 000 dollar i prispott)

Topp 20 är garanterade tre platser via rankningen. Totalt fyra wildcards att dela ut – tre för arrangören och ett för WTT. Ska finnas 14 tävlingar per år. Denna säsong finns det elva på schemat.

+ Feeder (20 000 dollar i prispott)

I formell mening inte en del av WTT-serien utan ses som en form av undertour. Tillkom som tävlingskategori 2022. Kan vara olika stora turneringar sett till antalet spelare och WTT har inte inför säsongen angett hur många Feeder-tävlingar det ska finnas. Denna säsong finns det 16 till antalet – i fjol fanns det elva.

Fotnot: ITTF äger WTT som ett kommersiellt dotterbolag av ITTF.

Källa: WTT Handbook WTT Series and Feeder Series 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!