400 000 skäl att fira segern

Efter Jespers makalösa majortitel: "Jag har inte haft så mycket tid att låta det sjunka in än"

Foto:

Bowling2016-02-09 06:59


Det kommer ju alltid en "dagen efter". Även när man har vunnit en av världens största bowlingturneringar.

- Jag har inte haft så mycket tid över att låta det sjunka in än, säger en omtumlad men lycklig Jesper Svensson.

Det blev inte mycket av vare sig firande eller sömn för Vimmerbybowlaren Jesper Svensson efter den historiska och sensationella majorsegern i söndags kväll.

Bara timmar efter att Jesper hade avgjort finalen i Tournament of Champion (226-177 mot amerikanen Mitch Beasley) var det dags att sätta sig på planet mot nya mål. En bra stund efter midnatt landade han i Indianapolis, fick några timmars sömn, gick upp tidigt i går morse och inledde då förberedelserna inför nästa PBA-tävling, som går avgörs under kommande veckoslut.

- Det är klart att det är omtumlande och svårt att ta in. En major är riktigt stort. När jag kom fram i går natt var det bara att lägga sig, så jag har inte haft så mycket tid över att låta det sjunka in, säger Jesper, som förutom titeln också kunde glädja sig åt cirka 400 000 kronor i förstapris.

"Bra att vara nervös"
Hemma i Vimmerby var det massor med folk som följde livestreamingen från finalen. En av dem var gamle klubbkamraten i Vimmerby BK, tillika före detta kollega med Jespers pappa, Rickard Gustavsson.

- Jag tyckte nog att Jeppe var lite blek om nosen när han kom ut till finalen, skrattar han.

- Men han gör det fantastiskt. Jag tror inte folk fattar vilken enorm prestation det här är, menar Rickard.

Och visst, Jesper erkänner att det var ganska nervöst att stå där inför storpubliken och TV-kamerorna.

- Jag tror att det är bra att vara nervös, det visar att man bryr sig. Samtidigt gäller det att försöka ta kontroll över sina nerver och det tycker jag att jag lyckades med.

Tacksam för allt stöd
Jesper Svenssons liv har förändrats drastiskt sedan hans internationella genombrott på bowlingscenen. I går, dagen efter majorsegern, ställde han visserligen in förmiddagsträningen.

Men det berodde på att hans klot inte hade kommit fram.

- På kvällen var det pro am, vilket innebär att lokala bowlare får chansen att spela med "proffsen". Det är alltid uppskattat, berättar Jesper.

För nu är det ju faktiskt så att det är 20-åringen som står i centrum och som alla runtomkring ser upp till. Men trots det, och trots hans kringflackande liv och feta segerchecker, släpper den ödmjuke unge mannen inte greppet om hemstaden.

- Jag brukar alltid säga att vart jag än kommer i världen, så kommer jag aldrig glömma vart jag har mina rötter. Att hålla kontakt med mina vänner är oerhört viktigt. De betyder mycket för mig.

- Jag är också väldigt tacksam för alla vänner och intresserade människor som följde mig i söndags. Jag är stolt att ha vuxit upp i en idrottsstad som Vimmerby, avslutar Jesper Svensson.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!