Bowlinglaget laddade upp med starköl - Förklaringen: "Det fanns ingen lättöl"

Minuter innan matchstart laddade spelarna i laget upp med starköl. Seriematchen i bowling mellan de båda lagen från vår tidnings spridningsområde är nu under förbundets lupp. - Vi har styrelsemöte nästa helg och frågan kommer att tas upp då, säger Lena Sulkanen, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.

LADDADE MED STARKÖL. En seriematch mellan två bowlinglag från regionen kommer nu sannolikt utredas av förbundet, sedan det framkommit att bortalaget laddat upp med starköl strax innan matchen inleddes. OBS: Bilden är ett montage.

LADDADE MED STARKÖL. En seriematch mellan två bowlinglag från regionen kommer nu sannolikt utredas av förbundet, sedan det framkommit att bortalaget laddat upp med starköl strax innan matchen inleddes. OBS: Bilden är ett montage.

Foto:

Bowling2016-04-02 07:09


Vid en seriematch mellan två bowlinglag från vår tidnings spridningsområde, som spelades för en tid sedan, laddade spelare i bortalaget upp med starköl - i bowlinghallen och bara minuter innan matchstart. Mitt under matchen lämnade dessutom en av gästernas spelare banorna och satte sig avsides för att fortsätta dricka öl. Han återvände sedan aldrig till spelet.

- Klart att vi på läktaren reagerade. Man undrade ju vad som pågick, säger en person som vår tidning har pratat med och som var på plats för att se matchen.

- Att spelare uppträder berusade på banan under en seriematch är ju fullständigt uppåt väggarna och omdömeslöst - inte minst med tanke på att det fanns en hel del yngre personer i hallen. Det var nästan så att man inte trodde sina ögon, säger han.

Konfronterade dem
En person i hemmaföreningen ger sin version:

- Direkt när vi fick höra talas om att de hade druckit starköl innan matchen konfronterade vi dem. Den enda förklaring vi egentligen fick var att det inte fanns någon lättöl att köpa. Det är ju en av de sämsta bortförklaringar jag har hört, säger hemmalagets representant.

- De sa också att det var i slutet av säsongen, att de hade haft en lång dag och att matchen inte gällde något. Men inga förklaringar rättfärdigar att man dricker innan en match. Det hör helt enkelt inte hemma här.

- Vi gick inte vidare med det då, men vid ett styrelsemöte ett par dagar senare författade vi ett brev till Svenska Bowlingförbundet där vi påtalade vad som hade hänt och frågade hur vi som arrangerande klubb skulle agera fortsättningsvis, berättar klubbrepresentanten.

Kan inleda utredning
Efter klubbens brev till förbundet ligger nu ärendet för utredning där - skulle man kunna tro. Men så är det inte. Förre storspelaren Lena Sulkanen är generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet och när vår tidning når henne säger hon inledningsvis:

- Som riksförbund kan vi agera först när det kommer en regelrätt protest från i detta fall hemmalaget. Eftersom vi inte är på plats eller har domare på matcherna är det upp till dem att leda saken i bevis. Annars blir det inget ärende för oss.

Så trots att det har kommit till er kännedom att spelare licensierade i ert förbund har tävlat påverkade kommer ni inte starta en utredning för att reda ut vad som har hänt?

- Hemmalaget har ansvaret för sin match. De skulle ha agerat redan då. Det krävs en formell protest, säger Sulkanen.

Och någon sådan kommer inte lämnas in.

När vår tidning talar med Lena Sulkanen lite senare har hon dock svängt i frågan.

- Vi har skickat tilläggsfrågor till klubben, som vi vill ha svar på. Det är mycket möjligt att vi kommer inleda en utredning. Vi har styrelsemöte nästa helg och frågan kommer att tas upp då.

Fotnot: Vår tidning har sökt föreningsordföranden för bortalaget, men inte lyckats nå denne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!