"En fullständigt otrolig månad"

Majorsegraren Jesper Svensson om pengarna, psykningarna och livet som proffs i USA.

HEMMA I VIMMERBY. Bowlingstjärnan Jesper Svensson har mellanlandat hemma i Vimmerby mellan stortävlingarna. I går träffade vår tidning honom på ett av stadens fik och fick en öppenhjärtig intervju. Foto: Rebecka Hjelm

HEMMA I VIMMERBY. Bowlingstjärnan Jesper Svensson har mellanlandat hemma i Vimmerby mellan stortävlingarna. I går träffade vår tidning honom på ett av stadens fik och fick en öppenhjärtig intervju. Foto: Rebecka Hjelm

Foto:

Bowling2016-03-02 09:19


- En fullständigt otrolig månad. Men härligt att vara hemma i Vimmerby.

Bowlingstjärnan Jesper Svensson pustar ut och sjunker ner i soffan på fiket.

Och han är värd all vila han kan få. För de senaste veckorna har varit de mest hektiska i hans 21-åriga liv. Och de mest fantastiska.

För en månad sedan lämnade Jesper Svensson Sverige för tre prestigefyllda PBA-tävlingar i USA.

- När jag satt där på planet tänkte jag mest: Åh shit, det här kan bli dyra läropengar.

För så är det med den 21-årige Vimmerbysonen, tron på sig själv är inte alltid den största.

Men nu, hemma i Vimmerby igen, kan han summera några närmast osannolika veckor.

- En ganska hyfsad tripp, det small till lite grand, skrattar Jesper.

Och jo, det skulle man ju kunna säga. Seger i majortävlingen Players Championship och en fjärdeplats i prestigefyllda USBC Masters skickade Jeppe rakt upp i den yttersta världstoppen. Dessutom fyllde framgångarna på bankkontot rejält. Utöver drygt en halv miljon kronor i vinstpengar kvitterade han också ut saftiga bonusar från sponsorerna.

Pengarna viktiga
- Klart att pengarna är viktiga för framtiden. Det är nog lätt att sväva iväg, tro att man har hur mycket pengar som helst och börja spendera till höger och vänster.

Men det tänker Jesper inte låta hända.

- Jag har bildat ett aktiebolag och lagt över allt det ekonomiska på den revisionsbyrå som min mamma jobbar på. Jag är kass på struktur men inser att jag måste ha det. Det här är en perfekt lösning, säger han.

Hur resonerar du framöver då landslagsuppdrag krockar med PBA-turneringar?
- Det där är knepigt när man har sporten som sitt levebröd. Visst är det svårt att välja bort tävlingar där man kan tjäna stora pengar, men samtidigt är landslagsuppdrag oerhört ärofyllda. Även att vi bara får traktamenten, skrattar Jesper.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!