Inför Allsvenskan: "Kommer bli en rejäl utmaning"

Som ni vet har Vimmerby ett elitlag – i bowling. Till hösten väntar en ny allsvensk säsong för Vimmerby BK. Vi har pejlat läget i laget. Och hur tänker egentligen Frida Sethsson kring att dubblera med ett annat lag?

Frida Sethsson laddar för en ny säsong i Allsvenskan. Preliminärt är det seriestart 12 september.

Frida Sethsson laddar för en ny säsong i Allsvenskan. Preliminärt är det seriestart 12 september.

Foto: Roelof Stroetinga

Bowling2020-06-08 19:45

Säsongen 2019/20. Vimmerby BK ligger risigt till i Allsvenskan. Ett ovisst kvalspel närmar sig. 

Då läggs allt spel på is i spåren av coronapandemin. Säsongen är över. 

– Som läget var då, så gynnade det oss att säsongen avbröts. Men jag förstår de klubbar som reagerade starkt. Det har överlag varit irriterat och livligt kring hur förbundet agerat i samband med coronan. Vissa av lagen i vår serie var redan klara för kvalspel till Elitserien, medan de i den absoluta botten riskerade att åka ur Allsvenskan. Nu hände ingenting. Serien startar istället om till hösten, med samma lag, säger Frida Sethsson.

Beslutet att ställa in innebär att VBK även kommande säsong är ett allsvenskt lag. 

Frågan är bara om klubben är redo och har styrkan att hävda sig?

– Som det ser ut nu så kommer det att bli en rejäl utmaning för oss, förklarar Sethsson. 

Hur kommer det sig?

– Vi har inte världens bredaste trupp och det finns fortfarande en hel del frågetecken hur vissa spelare kommer att göra. Dessutom finns det några som har bekymmer med krämpor, som Peter Sandberg och Peter Svensson. 

Klart är att Martin Aldebert gör ett uppehåll. Bland de osäkra korten finns Peter Bexenius.

– Det vore ett jättetapp för oss om inte Bexenius fortsätter. Han är viktig, inte bara för vad han presterar resultatmässigt utan även på andra sätt för klubben. 

På pluskontot kan VBK förmodligen räkna in comebackande Daniel Stefansson och Petra Söderström. Även Hampus Thorstensson kan vara med och konkurrera på allvar om en A-lagsplats, när han nu är tillbaka i hemorten Vimmerby. 

För att det ska bli en lyckad säsong är det av allra största vikt att pålitliga och duktiga spelare som bland andra Frida Sethsson, Tobias Askköf, Jonny Sandberg och Johan Söderström levererar på en hög nivå. 

undefined
Allsvenskt spel väntar igen för Johan Söderström och hans lagkompisar i VBK.

Sethsson berättar att hon en tid hade funderingar på att dubblera och kombinera spel i Vimmerby BK med ett damlag på högsta nivån. Men, nä. Så blir det inte. 

– Jag känner att det blir svårt att få ihop livspusslet. Min man Johan har bestämt sig för att satsa mer på innebandyn i år när HM IS tog klivet upp i division tre. I det här läget vore det inte heller bra för VBK om jag dessutom hade ett annat lag att spela i. Vi är så pass sårbara för skador och annat som det är ändå. 

Frida Sethsson, som varit med i den svenska dameliten i bowling i många år, hoppas nu att hon hittar tillbaka till drivet och motivationen.

– Jag har haft problem med det i ett par år. Jag håller som bäst på att klura ut hur jag ska göra. Jag vill inte vara en spelare som platsar i laget, utan jag vill bidra med så mycket mer. 

Preliminärt är det seriestart 12 september. 

– Vi får se om det blir så med rådande läge. Förbundet har även en plan B och en plan C, där alternativ start är antingen 5 oktober eller 14 november. Jag kan tycka att upplägget är en aning märkligt i bowling, där säsongen är lång och med många uppehåll. Det är mer anpassat efter elitbowlarna, än för ligaspelet. 

Vad tycker du krävs för att ni ska kunna hävda er?

– Vi måste få mer struktur på träningarna, ha mer grundträning och ha fler tävlingsmoment. Vi behöver analysera mer gemensamt och sedan är min känsla att det nya laminatunderlaget har underlättat för våra motståndare. Vi har inte samma hemmafördel som tidigare. 

Vimmerby BK

16 lag spelar säsongen 2020/21 i Mellanallsvenskan. 

Det är följande lag: AIK, BK Brio, BK Bågen, BK Nobel, BK Tegner, BK Örnen, Gävle KK, Köping BK, Matteus-Pojkarna BK, Stureby BK, Sundbybergs IK, Team Baltzar BC, Team Gamleby BC, Team Mariestad BK, Vimmerby BK. 

De fyra bästa kvalar till Elitserien. De två sämsta åker ur och lag 13 och 14 kvalar för att hålla sig kvar i Allsvenskan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!