Ingen hemmamatch – på tre månader

Västerviks IK lirar var och varannan dag. Vimmerby Hockey likaså. I innebandy spelar de ofta match varje helg – precis som i de flesta lagsporter. I bowling är det annorlunda. – Det kommer gå över tre månader mellan vår senaste hemmamatch till den nästa, säger Tobias Pettersson i Vimmerby BK.

26 november spelade Vimmerby BK senast en hemmamatch i Allsvenskan. Väntetiden till nästa är lång, rättare sagt till den 4 mars.

26 november spelade Vimmerby BK senast en hemmamatch i Allsvenskan. Väntetiden till nästa är lång, rättare sagt till den 4 mars.

Foto:

Bowling2017-01-31 10:45

Vintertid är bowlingtid.

VBK spelar i Allsvenskan, den näst högsta nivån i landet.

Tyvärr för de bowlingbitna i Vimmerby är det inte särskilt ofta de får se dem spela seriespel.

Förra matchen som Vimmerby BK spelade hemma i sin fräscha hall, var den 26 november.

Nästa gång Peter Svensson, Frida Sethsson, Daniel Stefansson och de andra spelar för sin hemmapublik är inte förrän 4 mars. Alltså: tre månader och en vecka senare.

Få tävlar

– Det är inte alls bra. Man hinner tappa känslan och det är inte kul för vår publik heller. De har väl nästan glömt bort bowlingen under tiden, säger Tobias Pettersson, som både är spelare och den som tar ut laget tillsammans med Johan Waxegård.

Varför är det så här?

– Det beror främst på att serierna tar uppehåll för olika tävlingar. Men ser vi till hur det är i Vimmerby BK, så är det bara tio-tolv spelare som valde att vara med på någon tävling under det senaste uppehållet. Jag kan tänka mig att av alla spelare i Sverige, så är det kanske högst tio procent som ställer upp i individuella tävlingar.

Tobias Pettersson säger vidare att han veterligen tidigare inte varit med om ett så långt uppehåll under säsongen mellan två hemmamatcher.

– Vi hade ett serieuppehåll från 26 november till den 21 januari. Sedan spelade vi en helg, sen har vi ett nytt uppehåll till den 18 februari. Men då spelar vi borta två helger igen. Nä, det här är långt ifrån optimalt. Jag tycker verkligen att de borde kunna komprimera spelprogrammet. Det blir för hattigt.

För lång säsong

– Tittar man närmare på spelschemat, så ser man att det finns många tomma helger. Som säsongen är upplagd, så tycker jag personligen att den är alldeles för lång. Vi startar i september, sen spelas kvalen fram till mitten av maj – sedan tycker jag det är bra för bowlingen med sammandragen.

Vad säger spelarna. Är det inte svårt att motivera dem till att träna?

– Det är väldigt svårt. Det är klart att det kan vara svårt med motivationen om man vet att det är en och en halv månad kvar till nästa seriematch. Samtidigt har vi ett jäkla bra go i klubben. Många spelare är unga och drivna. Vi märker också att vi har tagit steg, inte minst i bortamatcherna. Där är vi med på ett helt annat sätt än tidigare år.

Efter 13 omgångar i Mellanallsvenskan ligger Vimmerby fyra i tabellen, där de tre bästa lagen får kvala till Elitserien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!