Jesper jagar titlar i stortävlingar i USA

Han är en av världens bästa spelare och har åtta PBA-titlar på proffstouren på kontot. Vi fick ett snack med Jesper Svensson strax innan avfärden mot USA under måndagen. Flera Majors står på programmet för Vimmerbysonen.

En intensiv period av stortävlingar i bowling väntar nu för Jesper Svensson. Närmast på programmet Major-tävlingen Tournament of Champions.

En intensiv period av stortävlingar i bowling väntar nu för Jesper Svensson. Närmast på programmet Major-tävlingen Tournament of Champions.

Foto: PBA

Bowling2020-02-03 18:10

Det är minst sagt ett mastigt program som väntar Jesper Svensson den närmaste tiden. 

– Ja, det är många tävlingar och jag ska vara borta ungefär nio veckor, säger han en knapp timme innan han ska gå på planet som ska ta honom till Cleveland, med stopp på vägen i Frankfurt och New York. 

Att vara borta så länge har sina avigsidor.

– Det är klart att det är roligt att spela så stora tävlingar, men samtidigt jobbigt att få vara hemifrån under så lång tid. 

Redan på onsdag är det dags för första stoppet på hans långa tripp. Och det är inte vilken tävling som helst som väntar, utan Majortävlingen Tournament of Champions i Akron Ohio. 

– Det är en stängd tävling, där man måste ha en titel för att få vara med, säger Jesper Svensson. 

Han är ensam svensk av deltagarna – och en av få utlänningar som kvalificerat sig överhuvudtaget. 

Den dubbelfattade 24-åringen kommer med bra självförtroende till stortävlingen, som han vann 2016 och som också låg till grund för att han 2017 ärades som årets nykomling i Sverige på den årliga Idrottsgalan. 

Nyligen gick han till den TV-sända finalen i Oklahoma Open, där han slutade fyra. I höstas tog han också sin åttonde PBA-titel, då han för andra gången segrade i Bangkok. 

Hur vill du annars summera året som gick?

– Lite blandat. Jag fick en bra start, sedan strulade det en del i somras. Jag bröt handleden och det tog ett tag att komma tillbaka efter det. Avslutningen på året var bra, där jag vann på Världstouren i Thailand. 

Redan nu väntar alltså andra svängen det här året i USA för Jesper Svensson. Fem Majortävlingar ska spelas. Alla världens bästa spelare är på plats när de åker runt i landet och gör upp om de åtråvärda titlarna. 

– Det är Akron först, sedan Columbus, Nebraska, Indianapolis, Las Vegas och Reno, säger han om det kommande programmet. 

Är det något i ditt spel du vill förbättra och fokusera på?

 – När det har gått lite sämre, så vill jag självklart höja allting. Jag vill hitta en stabilitet i mitt spel. Nu har jag en positiv känsla och det har känts bra ett tag. Det är viktigt att formen är bra nu när det är så många stora tävlingar den närmaste tiden. 

Reser du ensam när du är iväg så här länge, eller har du någon med dig?

– Jag och Kyle Troup (segrare i senaste PBA-tävlingen) brukar alltid kampera ihop. Vi har kul tillsammans. 

Vad har du för mål och förhoppningar?

– Det är alltid svårt att säga när man möter de bästa spelarna i världen. Men jag vet att jag kan slå allihop om jag spelar bra. Det har jag gjort förut. 

Jo, det är bara att ta en titt på hans digra meritlista. Trots sin unga ålder har han alltså redan vunnit Majortävlingar och hela åtta PBA-titlar på proffstouren. 

Det gäller att Jesper Svensson är alert direkt. Med en flygtid på 13-14 timmar och en del mellanlandningar, har han inte så mycket tid för att ladda inför kvalet i PBA Tournament of Champions.

 – Det känns okej. Visst kan det ta några dagar innan man är i ordning, men jag brukar inte ha så stora problem med jet-lag när jag reser till USA.

Och som sagt. Han har goda minnen från den här megatävlingen sedan tidigare. För några år sedan blev han den yngste vinnaren någonsin att ta hem den prestigefyllda titeln, där bara vinnare får delta. 

Jesper Svensson blev den yngste någonsin att vinna Tournament of Champions.
Jesper Svensson blev den yngste någonsin att vinna Tournament of Champions.
Jesper Svenssons karriär

* Åtta gånger har Jesper vunnit på proffstouren och tagit hem åtta PBA-titlar.

* När han var 15 år gammal slog han det svenska rekordet över åtta serier (2 122 poäng), varav 78 strajkar. 

* Den 19 december 2015 blev han första svensk på 27 år att vinna en titel på den amerikanska proffstouren PBA. Han blev sedan den yngste någonsin att vinna majortävlingen Tournament of Champions och den yngste i världen att först ta hem fem PBA-titlar.

* Han har vunnit flera EM- och VM-medaljer. 

Fakta: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!