Jesper Svensson slog världsrekord i bowling

Två världsrekord – samma helg. Jesper Svensson från Vimmerby har sannerligen fått en drömstart på Bowling-VM i Dubai.

Jesper Svensson har återigen skrivit in sig i historieböckerna. Han inledde Bowling-VM i Dubai med dubbla (!) världsrekord.

Jesper Svensson har återigen skrivit in sig i historieböckerna. Han inledde Bowling-VM i Dubai med dubbla (!) världsrekord.

Foto: PBA

Bowling2021-11-06 20:07

Ja, det var lätt att använda superlativen efter Jesper Svenssons uppvisning i helgen. Det började i lördags, när det var kval i den inledande singeldistansen.

Bowlingstjärnan från Vimmerby storspelade och slog 1345 (269-259-279-279-259) över fem serier, vilket är svenskt rekord. Efter en del kontrollarbete kunde det internationella bowlingförbundet bekräfta att det även är nytt världsrekord.

– Det är klart att det är kul. Jag tror vi räknade ut att jag har åtta stycken nio-spärr och resten strike. Det är inte så mycket att ta av då. Det är klart att det är kul. Det är någonting speciellt att finnas med i historieböckerna, säger Jesper Svensson till swebowl.se.

De 32 bästa från kvalet gick vidare.

– Jag tycker det har känts som att på de senaste mästerskapen har oljeprofilen varit tuff och som vänsterhänt, med färre vänsterhänta spelare, tar det längre tid att spela upp profilen tills den är OK. Det har inte varit en fördel att vara vänsterhänt. Den här gången känns det inte som att det är så utan att vi har alla möjligheter att vara med där uppe och slåss. Det är kul och inspirerande att kunna vara med där uppe och slåss, säger han inför fortsättningen.

Under söndagen fortsatte mästerskapet med dubbelkval. Jesper Svensson tävlade tillsammans med sin jämnåriga kompis Pontus Andersson, som tillhör Team Clan i Nässjö.

Och jodå.

Det gick minst sagt bra även i det kvalet. Duon slog 2 467 över tio serier vilket är den högsta noteringen någonsin i ett VM. Därmed räknas det som inofficiellt världsrekord.

– Vi är trygga med varandra och har känt varandra sen vi var 10 år. Vi har spelat ihop en gång tidigare, på junior-VM i Lincoln, då slog vi världsrekord. Innan starten skojade vi om att vi skulle göra det igen, säger Pontus Andersson till swebowl.se.

Som ni förstår vann svenskduon söndagens kval. De avslutade på topp med en 300-serie.

På tisdag inleds matchspelet i VM.

– Man går bara runt och ler. Man har inte hunnit smälta det, man är ju mitt uppe i mästerskapet. Men det är en cool merit att ha, hoppas att det håller ett tag, säger Pontus Andersson om världsrekordet.

Noterbart är att även William Svensson från Västervik, som tävlar tillsammans med James Blomgren, gick vidare. De kom elva i kvalet.

2018 tog Jesper Svensson VM-brons i 3-manna i Honk Kong.
2018 tog Jesper Svensson VM-brons i 3-manna i Honk Kong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!