Frida antar utmaningen: "Gör aldrig saker halvdant"

Assisterande förbundskapten för det isländska bowlinglandslaget. Det kan numera Frida Sethsson från Vimmerby titulera sig. "Mina egenskaper behövs i laget", säger hon.

Mattias Möller och Frida Sethsson.

Mattias Möller och Frida Sethsson.

Foto: Privat

Bowling2022-03-18 11:15

Bakgrunden till att Frida Sethsson blev aktuell för posten är att barndomsvännen Mattias Möller tagit över rollen som förbundskapten för Islands herrlag.

– Mattias och jag är uppväxta tillsammans i Höganäs och har spelat mycket bowling genom åren. Han har tidigare haft rollen som assistent till Robert Andersson på Island. När Andersson blev klar som förbundskapten för Sverige tog Mattias över som kapten på Island. När han ledde laget på VM i Dubai ifjol insåg han att en assistent med mina egenskaper behövdes och nu har jag accepterat uppdraget, säger Frida som spenderat ett par dagar på Island den här veckan.

Vad blir din roll i laget?

– Jag ska fånga in de mjuka värdena. Känna av hur spelarna mår och få dem att jobba mer som ett lag. Saken är att det finns så pass få bowlare på elitnivå på Island att de har varit vana genom åren att slåss om vem som är bäst på ön i första hand. Att bara tänka individuellt när man kommer ut på ett mästerskap och ska prestera som ett lag funkar inte. 

Även om rollen som assisterande förbundskapten är ny för Frida så har hon stor erfarenhet av ledarskap. Inte bara inom idrotten utan i sitt civila jobb också.

– I min tjänst på Boklok jobbar jag med ledarskap dagligen. Jag är van vid att styra och ställa i bakgrunden och bra på att känna efter hur folk mår även om de inte säger det rakt ut. När det kommer till att bygga ett lag kan man inte förvänta sig att alla gillar varandra, men man ska ändå respektera alla och unna varandra framgång.

Första målet blir EM i Helsingfors som avgörs i början av juni. Innan dess ska laget träffas på Island i april och Frida behöver genomföra en ledarutbildning med Europeiska förbundet för att bli behörig att få coacha på banan under tävlingar.

En utmaning för Frida blir att hinna med sin nya roll i ett redan späckat schema.

– Jag har en väldigt förstående familj och arbetsgivare som har varit väldigt stöttande. Annars hade jag aldrig tackat ja. Samtidigt är det inte säkert att man får en sådan här chans igen. Jag är också sådan som person att jag aldrig gör saker halvdant. Därför vill jag göra det här och det är skönt att folk i min omgivning har förståelse.

Till vardags spelar hon även själv för Vimmerby i allsvenskan och Högland i damernas elitserie.

– Det kommer bli så att jag missar en del matcher i vår.

Frida Sethsson
Frida Sethsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!