Sporten som skapar gemenskap för många

Veckans höjdpunkt. Det är träffarna på tisdagar för de 60-talet medlemmarna i Vimmerby Pensionärsbowlare. "Det är en väldigt familjär stämning i vårt gäng", säger Gunnar Hansevi som styr upp verksamheten.

Gun-Britt Holgersson och Carl-Eric Karlsson möttes i A-finalen och hade roligt under matchens gång.

Gun-Britt Holgersson och Carl-Eric Karlsson möttes i A-finalen och hade roligt under matchens gång.

Foto: Magnus Strömsten

Bowling2022-03-17 19:45

När sporten gör ett nedslag i bowlinghallen i Vimmerby är det på en torsdag och cupspel som gäller. 16 spelare gör upp i både A- och B-klass. 

– På de veckovisa träffarna på tisdagar är det fyra grupper med 15 spelare i varje som spelar fyra serier var. Då tävlar man mest mot sig själv och försöker förbättra sitt snitt. Resultaten ligger sedan till grund för ett handikapp som vi använder när vi tävlar.

Själva bowlingen är bara en del av gemenskapen. 

– Det är minst lika viktigt att umgås och ta en fika efter spelet. För många av våra aktiva är bowlingen det bästa viset att komma ut och röra på sig och få träffa lite folk.

Under pandemiåren har verksamheten varit pausad långa stunder. Den kom igång under hösten 2021 och stod still igen under vintern.

– Nu har vi varit igång sedan mitten av februari och håller på fram till maj. Det känns bra att kunna göra det igen.

undefined
Gunnar Hansevi styr upp bowlingträffarna för pensionärer i Vimmerby.

En av medlemmarna som gillar bowlingen är Ingegerd Holmberg. Hon uppskattar särskilt sammanhållningen och lagandan i gruppen.

– Vi har det väldigt trevligt både på och utanför banan. Jag spelade en hel del bowling när jag var yngre och har nu hittat tillbaka till sporten på äldre dagar. Det är väldigt roligt, säger Ingegerd som deltog i torsdagens tävling utan framgång den här gången.

– Förra gången vi tävlade gick det bättre. Då mötte jag min man i final. Bowlingen är bra på så vis att herrar och damer kan mötas på lika villkor.

undefined
Ingegerd Holmberg är en trogen bowlare. Den här gången fick hon följa finalerna från publikplats.

I torsdagens tävling blev det herrar mot damer i båda finalerna. I A-finalen fick Carl-Eric Karlsson en flygande start med två tidigt strajkar. Gun-Britt Holgersson knappade in på slutet, men fick se sig besegrad med nio käglors marginal.

– Konditionen har sina brister så jag orkade inte fullfölja hela vägen, men det var kul att det räckte till vinst, sa Carl-Eric Karlsson.

– Andraplatsen kändes som en seger den här gången, sa Gun-Britt Holgersson.

undefined
Finalisterna. Fr.v: Gun-Britt Holgersson, Carl-Eric Karlsson, Conny Lindberg och Monica Jutterdahl.

I B-finalen fick Conny Lindberg tidigt ett övertag mot Monica Jutterdahl. Till slut skiljde det 48 käglor i hans favör.

– Spelet stämde ganska bra idag, men det roligaste är att vi kan vara igång och spela och umgås igen, sa Conny Lindberg.

– Vi försöker bidra till att minska ned lite på kostnaden för sjukvården genom att hålla igång med bowlingen, sa Monica Jutterdahl med ett skratt.

undefined
Monica Jutterdahl fokuserar på sitt slag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!