Vimmerbykille fixar världstävling efter Jespers succé

Nyligen vann Jesper Svensson priset som årets nykomling i svensk idrott. 30 sekunder efter tacktalet tryckte Hampus Thorstensson tillsammans med kompanjonen Daniel Rönnbäck på startknappen. Ansökan till att anordna en deltävling i världstouren World Bowling Tour skickades in. Nu är det gjort och Sverige ska för första gången någonsin arrangera en tävling i den världsomfattande serien - tack vare en Vimmerbykille.

Hampus Thorstensson (till höger) fixar en världstävling efter Jesper Svenssons succé. Foto: Privat

Hampus Thorstensson (till höger) fixar en världstävling efter Jesper Svenssons succé. Foto: Privat

Foto:

Bowling2017-02-08 10:52

Hampus Thorstensson är son till VBK-ikonen Peter Thorstensson. Precis som för världsstjärnan Jesper Svensson har han bowlingen i blodet och är mer eller mindre uppväxt i en bowlinghall.

Sedan ett antal år tillbaka driver han Nordmanna Bowling i Kungälv - och är störst i Väst-Sverige på att arrangera tävlingar och med störst antal starter.

Tankar på att vilja anordna en stortävling i Sverige har funnits där en tid. Nu har drömmen blivit verklighet.

Enda i Europa

– Fem minuter efter att vi skickade in ansökan om att få arrangera en deltävling i World Bowling Tour, fick vi svar från de ansvariga, säger Hampus Thorstensson och fortsätter:

– Tidigare har touren haft elva stopp runt om i världen, men aldrig förr i Sverige. Och vi kommer att vara en av två tävlingar i Europa 2017 - och vår tävling kommer att rankas högt, då prispengarna är höga.

Det är som ni förstår inget litet projekt han har dragit igång.

– Nä, det är ju en del att styra med, men det är samtidigt väldigt inspirerande. Nu är det klart att tävlingen blir av och vi har accepterat tävlingsvillkoren. Vi har satt oss i båten och nu ska vi bara hitta årorna också.

Världseliten

Det allra viktigaste är att hitta välvilliga sponsorer. Något som Thorstensson är övertygad om att de kommer att lyckas med.

– Utmed vägen har jag plockat in kunnigt folk, som är duktiga på det ekonomiska, bland annat farsan (Peter) och bowlinghallföreningens ordförande Daniel Rönnbäck. Det är nödvändigt eftersom vi räknar med prispengar på uppemot en miljon kronor.

Stora delar av världseliten kommer att vara på plats i Malmö, där tävlingen avgörs i augusti månad.

Varför Malmö?

– Vår hall här i Kungälv är inte tillräckligt stor. Baltiska Hallen i Malmö har däremot allt som krävs.

"Tack vare Jesper"

Hampus Thorstensson berättar att de fått de ledande klottillverkarna i världen att skicka sina utlandsproffs till Sverige. Det finns en uttalad ambition att världsstjärnor som Jason Belmonte, och Anthony Simonsen kommer vara frontfigurer - tillsammans med de svenska storstjärnorna Martin Larsen och Jesper Svensson.

– Vi räknar med att få in tusen starter och tävlingen kommer att pågå mellan 13 augusti till den 27 augusti.

Hampus Thorstensson tror och hoppas att han kommer få draghjälp från hypen kring Vimmerbykompisen Jesper Svensson.

– Bowlingsporten har fått den boost som vi behövde tack vare Jesper Svensson. Han har ju syns överallt, på facebook, TV och de stora dagstidningarna. Det är jättebra för bowlingen.

Nu har programmet för världstouren i bowling spikats. Malmö och Sverige står som värd för en av dem - tack vare Hampus Thorstenssons initiativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!