Brottarlegendaren Pelle Svensson död

BrottningsvĂ€rldsmĂ€staren och advokaten Pelle Svensson Ă€r död. Svensson har somnat in efter en lĂ€ngre tids sjukdom. Han blev 77 Ă„r. –Det Ă€r jĂ€ttejobbigt, men det var fridfullt och han var sĂ„ fin och det var sĂ„ rofyllt, sĂ€ger hustrun Pia till Sundsvalls Tidning.

Pelle Svensson under brottnings-VM 2005. Arkivbild.

Pelle Svensson under brottnings-VM 2005. Arkivbild.

Foto: JESSICA GOW/TT

Boxning2020-12-17 12:50

Pelle Svensson gick bort under torsdagen. Han tog under 1960-70-talet tvÄ VM-guld, tvÄ EM-guld och ett OS-silver som brottare. Han har ocksÄ varit ordförande i Svenska brottningsförbundet och ledamot i det det internationella förbundet Fila.

– Pelle Ă€r en av de största inom svensk brottning. BĂ„de som brottare men Ă€ven som ledare. Han var en stor del av svensk brottning Ă€nda fram till slutet av 90-talet, sĂ€ger brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth.

Förre förbundskaptenen Jan "Pyrre" Nyberg och Svensson följdes Ät under karriÀren. Först nÀr bÄda var aktiva i landslaget, sedan nÀr Nyberg var förbundskapten (1984-92) och Svensson ordförande i brottningsförbundet.

Skapade rubriker

Pelle Svensson gjorde sig kÀnd för att ta strid och skapa rubriker och det blev ibland heta duster mellan de tvÄ.

– Det var bĂ„de ris och ros. Han var bĂ„de en duktig brottare och ledare, men man fick gĂ„ emot ibland och det hade han respekt för, sĂ€ger Nyberg och fortsĂ€tter:

– I bland tĂ€nkte man "vet du var du har sagt nu, Pelle?" nĂ€r man sĂ„g hans uttalande. Men han försvarade sig alltid och berĂ€ttade varför han gjort si eller sĂ„ och det skrevs om det. SĂ„ det var för brottningens bĂ€sta.

Nyberg och Svensson höll kontakten och trÀffades för ett halvÄr sedan.

– Han finns kvar. Alltid nĂ€r man hör namnet Pelle Svensson sĂ„ har man mest goda, fina och trevliga minnen, sĂ€ger Nyberg.

KĂ€nd advokat

Efter idrottskarriĂ€ren gjorde Svensson sig ett namn som advokat och arbetade med flera kĂ€nda fall, till exempel Johan-fallet, morden i Åmsele och Lindomefallet. Svensson gav Ă€ven ut flera böcker, bland annat om Thomas Quick/Sture Bergwall och Palmemordet.

Svensson hade sedan nÄgra Är lidit av sjukdom, och har sjÀlv berÀttat om sin kamp mot cancer, hjÀrtsvikt och demens.

– Han var en stor profil pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt genom livet och pĂ„ alla möjliga plan. NĂ€r han hade somnat in hade han Saik-overallen pĂ„ sig, OS-silvret och VM-gulden pĂ„ bröstet. Jag tror att han gillade det, sĂ€ger sonen Fredrik till ST.

Saik var Svenssons brottarklubb i Sundsvall.

Fakta: Pelle Svensson

FullstÀndigt namn: Per Oskar Svensson.

Smeknamn: Pelle Sving.

Född: 6 februari 1943 i SollefteÄ.

Död: 17 december 2020.

Klubbar: Sundsvalls AIK, Heby BK.

Meriter, brottning, grekisk-romersk stil: OS-silver 1964, VM-guld 1970 och 1971, EM-guld 1969 och 1970. Ordförande i Svenska brottningsförbundet 1993-1998, ledamot i Internationella brottningsförbundet 1990-2004.

Advokat: Försvarade bland andra Juha Valjakkala, en av de Ă„talade i Åmselemorden, och var försvarsadvokat i Lindomefallet dĂ€r en 89-Ă„rig man slogs ihjĂ€l med en stekpanna. Svensson försvarade ocksĂ„ den affĂ€rsman som planerat ett kidnappningsförsök av Peter Wallenberg. Arbetade Ă€ven med det sĂ„ kallade Johan-fallet (en försvunnen pojke i Sundsvall).

Författare: Skrev ett tiotal böcker, 1973 boken ”Öppet brev till Sveriges idrottspampar” dĂ€r han gjorde upp med dopningen inom idrotten. Även böcker om Thomas Quick/Sture Bergwall och Palmemordet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!