Fury behöll tungviktstiteln: "Är legendar"

Boxningsstjärnan Tyson Fury behåller WBC:s världsmästarbälte i tungvikt. I vad som kan ha varit karriärens sista match besegrade britten enkelt sin landsman, utmanaren Dillian Whyte, inför 94 000 åskådare på Wembley i London. –Jag är en legendar. Vilket sätt att kröna det här på, säger stjärnan.

Tyson Fury firar segern över landsmannen Dillian Whyte hemma på Wembley i London.

Tyson Fury firar segern över landsmannen Dillian Whyte hemma på Wembley i London.

Foto: Nick Potts/AP/TT

Boxning2022-04-24 00:27

I sin första hemmamatch sedan 2018 skulle Tyson Fury kröna karriären med att försvara tungviktstiteln – och planen fullbordades inför en rekordpublik för brittisk boxning.

– Jag är överväldigad av stödet. Det är svårt att förstå att 94 000 landsmän kom hit för att titta på mig, utbrister Fury efteråt.

Vann i sjätte ronden

Fury behöll kontrollen matchen igenom och det blev aldrig någon riktig spänning. En högeruppercut mot Whytes haka i den sjätte ronden satte spiken i kistan och Fury kunde höja näven i en segergest. Med utslagen tand tog sig Whyte upp på fötter igen och försökte visa sig redo att fortsätta, men vacklade och domaren avbröt matchen.

– Han är stark som en tjur och har ett hjärta som ett lejon, säger Fury om Whyte.

– Men ikväll mötte han en av sportens storheter, en de största tungviktarna genom alla tider, tillägger han om sig själv.

Det var seger nummer 32 för den obesegrade 33-åringen, som har sagt att stormatchen är hans sista innan han går i pension.

– Jag lovade min fru att jag skulle lägga av efter kampen mot Deontay Wilder, men jag fick erbjudandet om att fajtas på Wembley och jag var skyldig fansen det. Vilket sätt att avsluta på, säger han.

"Inget mer att bevisa"

Men om han gör verklighet av sina planer går han miste om chansen att möta antingen Oleksandr Usyk – den nuvarande WBA-, IBF- och WBO-mästaren – eller landsmannen Anthony Joshua – i en avgörande match om vem som är sportens obestridde konung. Ingen boxare har lyckats ta hem samtliga stora tungviktsmästarbälten sedan Storbritanniens Lennox Lewis gjorde det 1999.

Men Fury har hittills inte visat något intresse av att jaga fler bälten.

– Jag är en tvåfaldig obestridd mästare, 150 miljoner pund på banken, jag har inget att bevisa för någon, sade han inför stormatchen.

Tyson Fury jublar efter att ha utdelat det avgörande slaget mot landsmannen Dillian Whyte på Wembley i London.
Tyson Fury jublar efter att ha utdelat det avgörande slaget mot landsmannen Dillian Whyte på Wembley i London.
Fakta: Tyson Fury

Född: 12 augusti 1988 i Manchester, England (33 år).

Viktklass: Tungvikt

Längd: 2,06 centimeter.

Proffsdebut: Fury gjorde sin professionella debut 6 december 2008 i Nottingham, England, mot ungraren Bela Gyongyosi och är obesegrad. Av sina 33 matcher har han vunnit 32 och en har slutat oavgjort.


Fakta: Dillian Whyte

Född: 11 april 1988 i Port Antonio, Portland, Jamaica (34 år).

Viktklass: Tungvikt

Längd: 1,93 centimeter.

Proffsdebut: Whyte gjorde sin professionella debut 13 maj 2011 och slogs mot Tayar Mehmed. Av sina 31 proffsmatcher har han vunnit 28 och förlorat tre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!