McLarens nya uppdrag: utreda boxningen

Det var Richard McLarens utredning som avslöjade den omfattande ryska dopningen. Nu ska advokaten reda ut eventuella oegentligheter i boxning. "Boxning har en lång historia av tveksamma aktiviteter", säger McLaren.

OS-turneringen i boxning i Rio de Janeiro 2016 ska nu utredas för korruption eller manipulering av resultat. Arkivbild.

OS-turneringen i boxning i Rio de Janeiro 2016 ska nu utredas för korruption eller manipulering av resultat. Arkivbild.

Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Boxning2021-06-14 17:55

Det är det internationella boxningsförbundet Aiba som beställt utredningen av McLaren. Den ska göras i två faser och inledas med OS i Rio de Janeiro 2016, av domare och domslut i OS-turneringen.

"Aiba kan göra mer för att följa upp anklagelserna", säger den nuvarande ordföranden Umar Kremlev i ett pressmeddelande.

Ifrågasatta domare och domslut i OS i Rio för fem år sedan var en av anledningarna till att Internationella olympiska kommittén (IOK) slängde ut Aiba från OS i Tokyo. Ett annat skäl var valet av ordförande, uzbeken Grafur Rachimov som sades ha kopplingar till organiserad brottslighet.

I och med avstängningen fick inte Aiba arrangera OS-kvalet och de får inte ha några representanter under OS-turneringen i boxning i Tokyo.

"Boxning har en lång historia av tveksamma aktiviteter. Det har gjorts flera utredningar i sporten som antingen inte gjorts färdigt eller så har man inte agerat på dem", säger McLaren i ett uttalande.

"Det är dags för boxningen att vända blad, men man kan inte göra det utan en fullständig belysning av alla misstänkta aktiviteter. Vårt team ska göra en oberoende utredning kring frågorna om korruption eller manipulering av resultat i Rio-spelen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!