Skandalerna som ledde till förbundsbytet

Skälet till att Svenska boxningsförbundet byter internationell boxningstillhörighet är alla skandaler och oegentligheter i det internationella förbundet Iba. Här är bakgrunden till beslutet.

Ordföranden i det internationella boxningsförbundet Iba, ryssen Umar Kremlev. Arkivbild.

Ordföranden i det internationella boxningsförbundet Iba, ryssen Umar Kremlev. Arkivbild.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Boxning2023-08-24 14:44

Juni 2019: IOK beslutar att inte låta Internationella boxningsförbundet (Aiba) få arrangera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo. Bland annat riktades hård kritik mot Aiba när man 2018 valde uzbeken Grafur Rachimov till ny ordförande. Rachimov har, enligt USA:s finansdepartement, kopplingar till organiserad brottslighet. Rachimov tvingas avgå till följd av anklagelserna. Det finns också misstankar mot läggmatcher i OS 2016, dopning och ekonomiska problem inom Aiba.

September 2021: Advokaten Richard McLaren, som tidigare utrett den ryska dopningsskandalen, presenterar en rapport som visar att det funnits stora problem med fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016.

Maj 2022: En öststatsfalang i boxningsförbundet, nu under nya namnet Iba, lyckas få västalliansens kandidater till ordförande- och styrelseposter uteslutna på grund av falska anklagelser. Däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, väljs därmed om. IOK ifrågasätter valet och senare överklagar fyra ur västalliansen, däribland Sjöholm, till Idrottens skiljedomstol Cas.

Juni 2022: Cas slår fast att det var fel av Iba att diskvalificera ordförande- och styrelsekandidaterna inför valet. Man kräver dock bara att det ska göras ett nytt val av ordförande, inte till övriga poster. IOK beslutar att Iba inte får arrangera OS-kval och OS-tävlingarna i Paris 2024, på grund av hur förbundet styrs, inklusive finansieringen (ryska Gazprom är huvudsponsor) och domarskandaler.

September 2022: Extrakongressen beslutar vid ett möte i Jerevan att det inte blir något ordförandeval, trots Cas beslut. Västländernas sammanslutning Common Cause Alliance börjar därmed diskutera om man ska bilda ett nytt internationellt förbund för att rädda OS-statusen för boxningen.

Oktober 2022: Iba beslutar att ryssar och belarusier ska få tävla internationellt igen. Sverige beslutar att bojkotta matcher mot ryssar och belarusier.

Februari 2023: USA går i spetsen för en VM-bojkott, på grund av beslutet att välkomna Ryssland och Belarus in i värmen. Sverige är en av flera andra nationer som ansluter till VM-bojkotten.

April 2023: Sverige är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, World Boxing (WB). I den interimistiska styrelsen finns Svenska boxningsförbundets vice ordförande Karin Mattsson.

Maj 2023: Iba stänger av Sverige, Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna på grund av deras kopplingar till WB.

Juni 2023: IOK beslutat att klippa banden med Iba. Iba reagerar med ilska och ordföranden Umar Kremlev går till attack mot flera personer med koppling till IOK. Han säger vid en konferens i Brasilien att CK Wu, medlem av IOK:s styrelse och tidigare Iba-chef mellan 2006 och 2017, är en brottsling som dödade boxningen och att han borde skjutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!