Här är de hetaste kandidaterna till Bragdguldet

Hur står sig Daniel Ståhls monsterkast mot de efterlängtade mästerskapsgulden för Sebastian Samuelsson och pingislandslaget? Hur ska dubbla världsmästarna Ebba Andersson och Sandra Näslund värderas? Och har Armand Duplantis varit tillräckligt i särklass för att få Bragdguldet en andra gång?

Armand Duplantis. Arkivbild.

Armand Duplantis. Arkivbild.

Foto: Ashley Landis/AP/TT

Bragdguldet2023-12-04 11:00

Det är några frågeställningar som säkert kan få ledamöterna i Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd att slita sitt hår, när de på tisdagen samlas för att avgöra vem eller vilka som ska få årets Bragdguld.

Det har varit gott om starka svenska idrottsprestationer under 2023 – och det är därför svårt att utse en given favorit till utmärkelsen.

Här är åtta heta kandidater som i alla fall lär finnas med i diskussionen:

+ Daniel Ståhl, friidrott, VM-guld i diskus.

Jätten från Järfälla var pressad inför sitt sista kast i VM-finalen i Budapest. Då hivade Ståhl iväg diskusen 71,46 meter – vilket innebar guld och mästerskapsrekord. En triumf som bar tydlig bragdstämpel och kanske är därför Ståhl en knapp favorit till Bragdguldet.

+ Sebastian Samuelsson, skidskytte, VM-guld i masstart.

Han slog igenom som "Silver-Sebbe" i OS i Pyeongchang för fem år sedan, men fick sitt individuella guld till slut när han vann VM-avslutningen i Oberhof. Dominanten Johannes Thingnes Bø räckte inte till när Samuelsson höll nerverna i styr och sköt fullt genom hela masstarten.

+ Bordtennislandslaget, herrar, EM-guld i lag.

Kristian Karlsson räddade – bragdartat – tre matchbollar i semifinalen mot Ungern och såg till att Sverige över huvud taget tog sig till final. Där blev Truls Möregårdh den stora hjälten när Tyskland besegrades inför hemmapubliken i Malmö. Det var Sveriges första EM-guld sedan 2002.

+ Armand Duplantis, friidrott, VM-guld och världsrekord i stavhopp.

Att "Mondo" är Sveriges bästa idrottare för tillfället är svårt att argumentera emot. Duplantis är så överlägsen att han framför allt tävlar mot sig själv och sina egna världsrekord. Men svensk-amerikanen fick Bragdguldet 2020 och för att få det igen krävs att man anses "stå i särklass" även mot sina konkurrenter om utmärkelsen.

+ Ebba Andersson, längdskidor, två VM-guld.

VM-guld i skiathlon och på tremilen bidrog starkt till landslagets succémästerskap i Planica. Men det som talar emot är att gulden inte ger samma bragdvibbar som de senaste gångerna som skidåkare har fått Bragdguldet: Johan Olssons VM-femmil 2013 och damernas OS-stafett 2014.

+ Sandra Näslund, skicross, Två VM-guld samt totalseger i världscupen.

Näslund vann och vann och vann och vann och vann. 18 raka segrar i världscupen hade det blivit när Näslund kom till VM – och hon vann förstås där också. Det blev också VM-guld tillsammans med David Mobärg i lagtävlingen, som avgjordes för första gången.

+ Ludvig Åberg, golf, har vunnit på Europatouren, PGA-touren och i Ryder Cup.

Har stått för ett genombrott av sällan skådat slag under sitt första halvår som proffs och är tveklöst en av de hetaste golfspelarna i hela världen. Det mesta talar nog ändå för att Åberg måste uträtta mer – typ vinna en major – innan han på allvar kan vara med och slåss om Bragdguldet.

+ Beachvolleylandslaget, herrar, EM-guld och VM-silver.

EM-guld för andra året i rad och VM-medalj för första gången efter ett knapp finalförlust. Talangerna David Åhman och Jonatan Hellvig fortsätter att imponera, men i det här sammanhanget är känslan lite samma som med Åberg. Åhman och Hellvig kan säkert få Bragdguldet någon gång, men knappast redan i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!