Kindberg: "Det finns ingen brottsplan"

När Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg hördes i hovrätten inledde han med att själv ge sin syn på de anklagelser som riktas mot honom. Särskilt uppehöll han sig vid att åklagaren påstår att det funnits en brottsplan.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT

Brott2021-09-21 14:31

– Jag har också fått lära mig någonting som heter brottsplan som det refereras till här och där. Det har känslomässigt berört mig väldigt mycket, säger Kindberg i sitt anförande som inleddes med att han berättade hur han via en militär karriär hamnat i Östersund och sedermera i Östersunds FK.

Han sade att åklagarens påstående om att det funnits en brottsplan som innebar att när Östersunds FK behövde pengar ringde man till Kindberg och så begicks det ett brott.

– Men om det är så, varför är då mailen från kansliet till mig panikslagna? Varför reagerar de som de gör? För det är ju bara att ringa så ordnar det sig. Brottsplanen hackar, säger Daniel Kindberg och fortsätter:

– Det finns ingen brottsplan.

I mailen som han pratar om skriver medarbetarna på kansliet bland annat att de inte längre vill vara "målvakter" i det av Östersunds FK ägda bolaget Driftaren. När åklagaren under förhöret frågar Kindberg om de menar att de inte längre vill stå som ansvariga för ett företag som det egentligen är Kindberg som sköter svarar han:

– Vi vet i sammanhanget, och det har vi hört förut också, att de är målvakter i det interna kanslilaget, säger Daniel Kindberg.

När TT efteråt frågar honom om han alltså fortfarande står fast vid att det är just sina positioner i det interna laget de menar förtydligar han lite.

– Nej, jag ska inte utesluta att den referensen är den första men det handlar om människor som är väldigt oroliga för att det ska bli personligt ansvariga i en utsatt situation, säger han.

Ur balans

Precis som i tingsrätten beskriver Daniel Kindberg sin upplevelse av att bli gripen och anhållen i april 2018 och hur det bidrog till att han, enligt egen utsago, delvis erkände för att släppas fri.

Han säger att situationen runt när han greps och han föreställde sig att polisen rusat in och väckt hans barn fick honom ur balans.

– Det gör mig otroligt upprörd och förmörkar mina sinnen. Jag har en ganska stark träning av att vara i tråkiga situationer i Försvarsmakten i Sverige och utomlands. Jag är inte så lättskrämd om man säger så. Jag har varit allt från kidnappad till hotad många gånger. Men ingenting kan jämföras med det här, säger Kindberg.

Han fortsätter med att beskriva hur han inte har så mycket minnen av de förhör som hölls under den tid han var anhållen. Men han säger att han till slut "bryts".

– Efter det medger jag saker för att komma därifrån. Jag har bara en sak i huvudet. Jag ska inte bli häktad och jag ska bli släppt. Jag ska bli släppt för att på något vis kunna hjälpa till att minska oron för mina tre barn. Det är naturligtvis fel att göra såhär. Men jag ska inte utesluta att jag skulle gjort på exakt samma sätt igen bara jag fått komma ut. Det är fegt och det är dåligt men omständigheterna var sådana, säger Kindberg.

Förhören fortsätter

Förhören med Kindberg är planerade att även fortsätta under onsdagen.

Nästan två år har gått sedan tingsrätten dömde Kindberg och två andra män för grov ekonomisk brottslighet. Pengarna, över 15 miljoner kronor, hamnade slutligen mestadels hos fotbollsklubben Östersunds FK via Peab och transportföretaget i Sollefteå.

Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse och fem års näringsförbud. Han bestämde sig omedelbart för att överklaga.

Daniel Kindberg förnekar brott och vill att hovrätten ska fria honom.

Fakta: Kindberg, ÖFK och brotten - detta har hänt

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé och går vidare till gruppspelet, I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt

I april 2018 anhålls Daniel Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Genom en snurra av falska fakturor ska de tre männen har

Den 5 september inleds rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Ångermanlands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och arbetar för att undvika konkurs.

Den 5 november 2019 dömer Ångermanlands tingsrätt Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud samt att solidiariskt betala 13 miljoner i skadestånd till de bolag som drabbats av brottsligheten.

Svenska fotbollförbundet meddelar den 26 november 2019 att Östersund FK Elitfotboll AB inte beviljas elitlicens inför 2020. Orsaken är att klubben inte uppfyller de ekonomiska krav som ställs på klubbar som ska spela i allsvenskan.

ÖFK överklagar beslutet om den indragna licensen och presenterar en ekonomisk plan, som innefattar bland annat en ny utländsk icke namngiven storsponsor, som ska garantera driften av klubben den kommande säsongen.

Den 23 december meddelar Överklagandenämnden sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifalls, vilket innebär att klubben behåller sin elitlicens – och sin allsvenska plats.

Med den räddade elitlicensen slutar ÖFK på 13:e plats i allsvenskan 2020. Just nu kämpar klubben för att undvika nedflyttning.

Tingsrättens dom överklagades av alla parter och nu pågår förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!