Kindberg förnekar falska fakturor i hovrätten

Förhören med Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg fortsatte i dag i hovrätten. Bland annat gav han sin förklaring till vad han menat med att pengar för byggfakturor var "slantar till ÖFK".

Förhören med Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, fortsatte i dag i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall. Arkivbild.

Förhören med Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, fortsatte i dag i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT

Brott2021-09-22 13:22

Åklagarens påstående är att Daniel Kindberg, som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse och näringsförbud, under sin tid som ordförande för Östersund orkestrerat en karusell av luftfakturor mellan de bolag som de tre åtalade männen jobbade för.

Pengarna, som enligt åklagaren felaktigt betalades ut från Peab och Östersundshem, hamnade till slut hos den allsvenska fotbollsklubben.

Daniel Kindberg och de andra åtalade förnekar att så var fallet. När förhören i dag fortsatte med Daniel Kindberg i Hovrätten för Nedre Norrland fick åklagare Niklas Jeppsson inte mycket glasklara svar på sina frågor.

Under förhören visades de mejl som skickats från Daniel Kindberg till Sollefteåföretagaren med instruktioner om fakturor som skulle skickas, vilka summor de skulle vara på och sedan även vilka inkommande fakturor från ÖFK och föreningens helägda dotterbolag Driftaren som skulle betalas med pengarna.

"Minns det inte nu"

Åklagaren frågade i princip samma sak om varje mejl och varje faktura: Minns du det här?

Och svaret från Daniel Kindberg var detsamma varje gång:

– Jag minns det inte nu men tiden när det skedde visste jag säkert.

Den genomgående förklaringen från Daniel Kindberg till varför han instruerade en annan företagare om vad denne skulle fakturera och vad företagaren skulle göra med pengarna var i princip att han ville vara hjälpsam.

Inget administrativt geni

Han anger också en anledning till att Sollefteåföretagaren är i behov av den typen av hjälp.

– Det är ju ingen väl förborgad hemlighet att (NN) inte är något administrativt geni.

En återkommande fråga ger Daniel Kindberg dock klart svar på varje gång. Och det är när åklagare Niklas Jeppson frågar om de fakturor som skickats mellan företagen verkligen motsvarar utfört arbete.

– Är arbetena utförda?

– Ja, det är klart att de är, svarar Kindberg.

Fakturor på 600 000

Åklagaren tog också upp det mejl som Daniel Kindberg skrev till en nära bekant på sin tidigare arbetsplats Fältjägaren 7 angående fakturor på 600 000 kronor som Sollefteåföretagaren skickat och som Kindberg ville se till att de blev betalda.

Kindberg föreslår för sin bekant hur fakturorna kan konteras och lägger till:

”Funkar det? Detta blir sista insatsen för att stötta övriga världen”.

Som svar får Kindberg att fakturorna inte går att få in i budgeten och att det inom företaget ställts frågor.

"Ok, om det inte går att få in dessa i budgeten och AA gjort bokslut för jan-mars och de redan har frågor på detta så ska vi inte gå in i detta. Det är för att få in slantar till ÖFK så någon förklaring till AA är ju inte möjlig." skriver Kindberg i mailet.

Åklagaren frågar Daniel Kindberg vad han menat med "för att få in slantar i ÖFK.

– Att få in slantar till ÖFK. Det är solklart. Det handlar ju om prestation, motprestation och sponsring. Det är ingen hemlighet. Prestationen att genomföra en massa jobb genererar ju sponsring till ÖFK, svarade Kindberg.

Fakta: Kindberg, ÖFK och brotten - detta har hänt

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé och går vidare till gruppspelet, I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt

I april 2018 anhålls Daniel Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Genom en snurra av falska fakturor ska de tre männen har

Den 5 september inleds rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Ångermanlands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och arbetar för att undvika konkurs.

Den 5 november 2019 dömer Ångermanlands tingsrätt Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud samt att solidiariskt betala 13 miljoner i skadestånd till de bolag som drabbats av brottsligheten.

Svenska fotbollförbundet meddelar den 26 november 2019 att Östersund FK Elitfotboll AB inte beviljas elitlicens inför 2020. Orsaken är att klubben inte uppfyller de ekonomiska krav som ställs på klubbar som ska spela i allsvenskan.

ÖFK överklagar beslutet om den indragna licensen och presenterar en ekonomisk plan, som innefattar bland annat en ny utländsk icke namngiven storsponsor, som ska garantera driften av klubben den kommande säsongen.

Den 23 december meddelar Överklagandenämnden sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifalls, vilket innebär att klubben behåller sin elitlicens – och sin allsvenska plats.

Med den räddade elitlicensen slutar ÖFK på 13:e plats i allsvenskan 2020. Just nu kämpar klubben för att undvika nedflyttning.

Tingsrättens dom överklagades av alla parter och nu pågår förhandlingen i Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!