Kindberg friad i hovrätten: "Stark upprättelse"

Hovrätten friar Östersund FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och de två medåtalade från åtalet om grov ekonomisk brottslighet.
–Det är framför allt en stark upprättelse, säger Daniel Kindberg till P4 Jämtland.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall i höstas. Arkivbild.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersund, på väg till förhandlingar i hovrätten i Sundsvall i höstas. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT

Brott2021-12-03 06:00

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg frias från alla åtalspunkter i det mål rörande ekonomisk brottslighet som pågått i drygt tre år.

– Framför allt är det en stark upprättelse för mina barn, mina nära och kära. Det är också en stark upprättelse för Östersunds fotbollsklubbs spelare och ledare, säger Daniel Kindberg till P4 Jämtland.

Hans advokat Olle Kullinger menar att domen var förväntad men att den ändå innebär en stor lättnad.

– Det är naturligtvis en stor lättnad för min klient. Utifrån den upplevelse jag hade vid förhandlingen är det så att de påståenden man lämnat inte på tillräckligt sätt underbyggs av bevisning.

Lika stor som lättnaden är hos Daniel Kindberg är besvikelsen hos åklagare Niklas Jeppsson.

– Spontant är jag besviken, jag hade förväntat mig en fällande dom, säger Niklas Jeppsson till TT.

Höga beviskrav

Han konstaterar att det alltid är höga beviskrav i brottmål.

– Men jag tycker att hovrätten lägger en väldigt hög nivå.

När det gäller att eventuellt få Högsta domstolen att pröva målet säger han:

– Man ska ha klart för sig att det är få mål som kommer till Högsta domstolen och de ska ha ledning för framtida rättstillämpning. Om den här domen ska överklagas är en fråga för riksåklagaren, säger Niklas Jeppsson.

Hovrätten för nedre Norrland river helt upp Ångermanlands tingsrätts dom från 2019 där Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse och näringsförbud i fem år för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Vinningen av brotten hade enligt domen till stor del slussats in i fotbollsklubben Östersunds FK, där Daniel Kindberg var ordförande.

"En rättsskandal"

Direkt efter tingsrättsdomen kallade Daniel Kindberg till en presskonferens i Stockholm där han meddelade att den fällande domen skulle överklagas. Han kallade den en "ren rättsskandal" och sade sig vara redo att ta strid.

– Jag kommer aldrig att ge mig, sade han.

Efter flera fördröjningar kom målet så upp till prövning i hovrätten för nedre Norrland i höstas. Åklagaren yrkade på strängare straff och Kindberg och hans medåtalade yrkade på att frikännas.

Daniel Kindberg sade till TT några dagar innan förhandlingen i hovrätten skulle inledas att de drygt tre år som gått sedan han först anhölls varit svåra.

– Jag har i stort sett suttit i fängelse i tre och ett halvt år. Fotboja vore att vara fri jämfört med den situation jag befinner mig i. Det behöver man inte vara någon hjärnkirurg för att förstå, sade Daniel Kindberg.

"Uppenbarligen fel"

Den första dagen i hovrätten förklarade han kortfattat varför han överklagat tingsrättens dom och hoppades att bli friad.

– För det är uppenbarligen fel, sade han på väg in till förhandlingen.

Och hovrätten för nedre Norrland håller alltså med om det och friade i dag Daniel Kindberg och de två medåtalade männen på alla åtalspunkter.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande om hur de bedömt åklagarens påstående om att de tre åtalade på olika sätt medverkat till att osanna fakturor utfärdats för arbete som inte utförts inom Stadsdel Norr i Östersund.

"Åklagaren har alltså inte bevisat sitt påstående att inget arbete har utförts. Det går inte heller att göra en tillräckligt säker bedömning av hur mycket av arbetet enligt fakturorna som har utförts, bland annat med hänsyn till vittnenas begränsade möjligheter att göra säkra iakttagelser av hela området och den stora osäkerheten kring olika tidpunkter."

Hovrätten är enig i sin bedömning.

Av tingsrätten dömdes Daniel Kindberg 2019 till tre års fängelse och näringsförbud i fem år. Rätten fann honom skyldig till två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Han dömdes även att, tillsammans med de två medåtalade männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor till de företag, Östersundshem och Fältjägaren, som varit föremål för den ekonomiska brottsligheten.

TT har sökt domarna i målet som enligt hovrätten inte är tillgängliga för att kommentera domen i dag.

Fakta: Kindberg, ÖFK och brotten – detta har hänt

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Daniel Kindberg blev ordförande för Östersund 2010. Året därpå anställdes den brittiske tränaren Graham Potter. Han ledde klubben till superettan 2012 och vidare till allsvenskan 2015.

2017 vann ÖFK Svenska cupen, vilket ledde till kval till Europa League där klubben gjorde succé och gick vidare till gruppspelet. I slutspelet blev dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt.

I april 2018 anhölls Daniel Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter sade Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tog också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpptes från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstod och stärktes under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Måndagen den 10 december 2018 väckte åklagaren Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna var bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Den 5 september inleddes rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Ångermanlands tingsrätt.

Samtidigt gick det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blödde ekonomiskt och arbetade för att undvika konkurs.

Den 5 november 2019 dömde Ångermanlands tingsrätt Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud samt att solidariskt betala 13 miljoner kronor i skadestånd till de bolag som drabbats av brottsligheten.

Svenska fotbollförbundet meddelade den 26 november 2019 att Östersund FK Elitfotboll AB inte beviljades elitlicens inför 2020. Orsaken var att klubben inte uppfyllde de ekonomiska krav som ställdes på klubbar som ska spela i allsvenskan.

ÖFK överklagade beslutet om den indragna licensen och presenterade en ekonomisk plan, som bland annat innefattade en ny utländsk, icke namngiven, storsponsor, som skulle garantera driften av klubben den kommande säsongen.

Den 23 december meddelade Överklagandenämnden sitt beslut: ÖFK:s överklagan bifölls, vilket innebar att klubben behöll sin elitlicens – och sin allsvenska plats.

Med den räddade elitlicensen slutade ÖFK på 13:e plats i allsvenskan 2020. I år åkte klubben ur allsvenskan och får nästa år spela i superettan.

Tingsrättens dom överklagades av alla parter och den därpå följande förhandlingen i hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall avslutades den 6 oktober.

Den 3 december 2021 friade hovrätten för nedre Norrland de tre åtalade på samtliga åtalspunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!