Mutåtalet: Karriären är ödelagd

Åklagarna yrkar på villkorlig dom för den mutåtalade ex-allsvenske spelaren, som friades i tingsrätten. Det finns ingen koppling mellan hans gula kort och ett lån på 300 000 kronor, hävdar försvaret. –Det har ingenting att göra med hans fotbollskarriär, den är därtill ödelagd, säger hans försvarsadvokat Frank Thorstensson i hovrätten.

Rättegången i hovrätten gällande mutåtalet mot den ex-allsvenske fotbollsspelaren har avslutats. Här ses han under förhandlingarna i tingsrätten, som friade elitspelaren helt. Arkivbild.

Rättegången i hovrätten gällande mutåtalet mot den ex-allsvenske fotbollsspelaren har avslutats. Här ses han under förhandlingarna i tingsrätten, som friade elitspelaren helt. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Brott/Fotboll2021-12-01 14:22

Den ex-allsvenske fotbollsspelaren var på plats i salen när rättegången i hovrätten avslutades på onsdagseftermiddagen. Han friades för mutbrott och spelfusk i tingsrätten i början av juni.

Åklagarna hävdar att spelaren medvetet har tagit ett gult kort i en allsvensk match våren 2019 som motprestation för ett lån på 300 000 kronor, men tingsrätten ansåg att det saknades stödbevis för en fällande dom.

"Ingen stor påverkan"

I hovrätten framhöll åklagarsidan att elitspelaren var i stort behov av att låna pengar på grund av att han hade ett omfattande spelmissbruk. Då var det inget stort steg att ta en varning som en motprestation för ett lån, anser åklagarna.

– Det innebär ingen stor påverkan på vare sig matchen eller för honom själv i det läget, säger Staffan Edlund, en av två åklagare i fallet, om det gula kortet.

Eftersom att det rör sig om en enskild händelse yrkar inte åklagarna på fängelse för elitspelaren utan att påföljden ska bli en villkorlig dom och dagsböter.

– Det har visserligen varit en allsvensk match, men det rörde sig om en mindre manipulation vid ett tillfälle, säger Staffan Edlund.

Åklagarsidan anser att det finns bevis för att det rör sig om en överenskommelse, men försvaret anser att det rör sig om ett regelrätt lån utan krav på någon form av motprestation.

"Slukat hans inkomster"

– Han har varit välbetald, haft gott om pengar, men han har haft ett spelberoende som har slukat hans inkomster, säger spelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson.

Fotbollsproffset, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, har tjänat mycket pengar under sin karriär och har livnärt sig på fotbollen i cirka tio år. Han har tidigare uppgett att han inte har några sparpengar på banken – allt ska ha försvunnit på grund av spelmissbruket.

– Det är inget jag är stolt över, men det är sant. Har man förlorat så mycket pengar måste det ses som ett missbruk, sade han under rättegången i tingsrätten.

Elitspelaren brukar ta lån, men har alltid betalat tillbaka, uppger försvarsadvokaten. Trots en omfattande utredning finns det inget som tyder på en brottsplan, menar försvaret.

– Det som har hittats är ett skuldebrev och pengaströmmar, helt korrekta strömmar, säger Frank Thorstensson.

Lånet från den medåtalade 31-åringen – en av två misstänkta matchfixare – är ett legitimt lån utan krav på att spelaren skulle ta ett gult kort, framhåller försvaret.

– Det (lånet) har ingenting att göra med hans fotbollskarriär, den är därtill ödelagd i dag, kan jag tillägga, säger Frank Thorstensson.

Avstängd i hela världen

I nuläget kan han inte spela fotboll alls. Elitspelaren har sedan mitten av februari varit avstängd från all idrottsutövning i hela världen och trots den friande domen i tingsrätten dömde Svenska fotbollförbundet honom i september till fyra års avstängning i Sverige.

Det avstängningen har fotbollsspelaren överklagat till Riksidrottsnämnden. Det globala avstängningsbeslutet från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är alltjämt gällande.

Detta är den femte matchfixningshärvan som nått svensk domstol och samtliga har överklagats till hovrätten. I tre av fallen har det blivit en fällande dom i den högre instansen – i ett av fallen har hovrätten friat.

Dom väntas den 15 december.

Fakta: De åtalade

Under onsdagen avslutades rättegången i hovrätten gällande matchfixningshärvan, där en tidigare allsvensk spelare friades i tingsrätten gällande tagande av muta och spelfusk.

Här är de fyra åtalade personerna som är inblandade i fallet:

Ex-allsvenske spelaren

Friades från anklagelsen om tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort, avsiktligt enligt åklagarsidan. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3. Spelaren ska ha betalat av hela lånet och även ränta. Han hävdar själv att det rör sig om ett regelrätt lån utan krav på motprestation. Åklagarna yrkade i hovrätten på villkorlig dom och dagsböter.

Målvakten

En nu 35-årig man som dömdes för tagande av muta och spelfusk till villkorlig dom. Han är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019. Åklagarna yrkade på fängelse i två till tre månader.

31-åringen

Dömdes för givande av muta och spelfusk i delen som handlar om de sex division 3-matcherna, men friades i delen som rör den allsvenske spelaren. Mannen ska enligt åtalet ha betalat ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. 31-åringen ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning. Han hävdar att han har fått tillbaka pengarna av målvakten i kontanter. Åklagarna vill att han döms till fängelse i fyra till sex månader.

34-åringen

Friades helt i tingsrätten. Åtalades för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort, alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet. I hovrätten yrkade åklagarna på att han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet, förundersökningsprotokollet och tingsrättsdomen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!