Inget återkval för Mattsson – OS över

Sofia Mattsson var chanslös i öppningsmatchen mot Vinesh Phogat – förlust med 1–7. Indiskan kunde ha visat artigheten att följa upp med att vinna sin kvartsfinal. Det gjorde hon inte – och Mattssons OS är över.

Sofia Mattsson rådde inte på indiskan Vinesh Phogat i öppningsmatchen i 53-kilosklassen och är ute ur OS-brottningen redan efter en match.

Sofia Mattsson rådde inte på indiskan Vinesh Phogat i öppningsmatchen i 53-kilosklassen och är ute ur OS-brottningen redan efter en match.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Brottning2021-08-05 04:38

En match är sex minuter, uppdelad i två ronder á tre minuter. Det går undan i brottningen. I alla fall på mattan.

Resten är i mångt och mycket väntan.

I och med förlusten mot förstaseedade Vinesh Phogat fick Mattsson hålla tummarna för att indiskan skulle följa upp med att även vinna kvartsfinalen mot belarusiskan Vanesa Kaladzinskaja.

– Jag hoppas verkligen att hon (Phogat) tar sig hela vägen så att jag får brottas i morgon, sade Mattsson.

Ingen andra chans

Så blir det inte. Kaladzinskaja vann kvartsfinalen med klara 9–3 och i stället får Phogat – inte Sofia Mattsson – hoppas på en "andra chans" i morgon för att nå en av de två bronsmatcherna.

Mattsson var påtagligt besviken efter förlusten mot indiskan.

TT: Du rådde inte på henne?

– Nej, tyvärr. Det var en tuff match. Jag vet att hon är stark. Hon är duktig på försvar och gillar att ta poäng på kontringarna.

– Det var också det vi fick se uppe på mattan. Jag hade gärna velat komma åt henne på vänstersidan, men hon var svårbrottad där och bjöd inte till.

– Jag gillar ju verkligen att brottas och jag har lätt att bara köra på, köra på, köra på. Just när man möter duktiga försvarsbrottare kan det bli svårt.

TT: Du kom inte åt henne, helt enkelt?

– Jag kom åt henne, men väl där tog hon över situationen.

Hatkärlek till sporten

En svår lottning – som den Mattsson fick – och ett mästerskap kan vara över redan efter en match och sex minuters brottning. Hatkärlek är ordet Mattsson plockar fram när hon får frågan om sportens format.

– Ibland älskar man det, ibland hatar man det. Vinner man en hård match på fall känner man "yes, skönt, nu är den här tuffa brottaren borta", men nu står man här i dag och det känns brutalt.

Sverige skickade tre brottare – Mattsson, Henna Johansson och Alex Kessidis – till OS. Johansson lyckades bäst, men förlorade sitt återkval i 62-kilosklassen.

Fakta: Sofia Mattsson

Född: 11 november 1989 i Gällivare.

Klubb: Gällivare SK.

Bor: Helsingborg.

Viktklass i OS: 53 kg

Främsta meriter: OS: Brons 2016 (53 kg). VM: Guld 2009 (51). EM: Guld 2016 (53), 2014 (55), 2013 (55), 2010 (51).

Aktuell: Utslagen redan efter en match i OS i Tokyo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!