Malmgren föll på fall – "Brutalt dömt"

Jonna Malmgren ledde VM-semifinalen klart när hon hamnade i falläge mot Khulan Batkhuyag. Domaren ansåg att hon rörde mattan med axlarna och dömde mongoliskan som vinnare. Landslagschefen Zakarias Tallroth är upprörd. –Vi tycker att hon reder ut det. Det är väldigt tufft dömt, brutalt dömt, säger han till TT.

Jonna Malmgren missade VM-finalen. Arkivbild.

Jonna Malmgren missade VM-finalen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brottning2022-09-13 14:26

Malmgren ledde med 6–2 när det var mindre av två minuter kvar av semifinalen i 53-kilosklassen vid VM i Belgrad.

En finalplats var nära för 21-åringen som sensationellt vann EM-guld i våras. Nu får hon i stället gå en bronsmatch på onsdagskvällen.

– Hon är professionell och en medalj är medalj. Hon var väldigt besviken, men nu handlar det om att ladda om. Just nu är hon i bastun för att klara invägningen, säger Tallroth.

Och lägger till:

– Hon är fortfarande ung, men det här var nog hennes värsta förlust hittills i karriären. Man vill inte att det ska bli värre än så här.

Svenska protester

TT: Vill du gå så långt som till att säga att Jonna Malmgren blev bortdömd?

– Nja... jag vet inte. Hade vi fått en sån seger hade vi inte protesterat, men i nio fall av tio släpper domaren en sån här händelse. Den här domaren var väldigt bestämd. Vi protesterade men fall är fall och svårt att ändra på i efterhand.

– Det är en bedömning. Jag har inte sett repriser, men när jag såg det live var min känsla att (beslutet) var helt sjukt, säger Zakarias Tallroth.

Malmgren slapp kvala och inledde därför med åttondelsfinal mot mexikanskan Karla Acosta. Där blev det snabb svensk seger, på fall. I kvartsfinalen väntade sedan VM-femman från 2021, turkiskan Zeynep Yetgil, och på nytt tog Malmgren en fallvinst.

Kan ställas mot Phogat

Mongoliskan Batkhuyag har överraskat i mästerskapet. Inte minst genom att vinna mot den tidigare VM-bronsmedaljören Vinesh Phogat, Indien, redan i kvalet. Phogat var en av en förhandsfavoriterna, särskilt efter att regerande världsmästaren, japanskan Akari Fujinami, lämnat återbud på grund av skada.

Batkhuyag får i onsdagens final möta amerikanskan Dominique Parrish som vann sin semifinal mot grekiskan Maria Prevolaraki.

Vem Malmgren möter i sin bronsmatch avgörs efter återkval, men det kan bli Vinesh Phogat.

Förstaårssenioren Malmgren slog igenom stort i våras när hon tog ett oväntat EM-guld. Förra året blev hon också juniorvärldsmästare, men har trots allt varit ett oprövat kort på högsta nivå.

VM i Belgrad är hennes blott andra på seniornivå.

Landslagschefen Zakarias Tallroth. Arkivbild.
Landslagschefen Zakarias Tallroth. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om