Supertalangen: "Siktar på medalj – helst guld"

Efter guldsuccé i junior-VM i brottning siktar Jonna Malmgren på framgångar på seniornivå. 20-åringen debuterar i VM i Oslo. –Jag tävlar alltid för att stå högst på pallen, sägen hon.

Jonna Malmgren.

Jonna Malmgren.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brottning2021-10-04 11:27

Ett generationsskifte är på gång i svensk dambrottning. OS-stjärnorna Sofia Mattsson, 31, och Henna Johansson, 30, står över VM och deras framtid är osäker.

I stället är en ny supertalang med i truppen.

Efter ett guld i junior-VM i somras får Jonna Malmgren debutera i ett seniormästerskap.

– Jag är väldigt taggad, när jag väl kommer dit kommer jag nog förstå hur stort det är. Jag vill bara komma igång och göra min grej, jag är väldigt brottningssugen, säger hon.

20-åringen från skånska Hörby bor och tränar i Helsingborg och tävlar för Dalby BK. I VM tävlar hon i 53-kilosklassen.

– Jag känner mig i bra form och tror verkligen att jag har där att göra.

På meritlistan finns sedan tidigare två JEM-guld och guld i ungdoms-OS. Hon började brottas som sexåring, när hon fick prova på det i skolan. Sedan dess har hon älskat sporten.

"Älskar att träna"

Och hon förstod snabbt att hon hade talang för det.

– Ganska snart hade jag klart för mig att jag kan bli bra om jag fortsätter träna. Grejen är att många inte tränar tillräckligt för att de tror att det räcker med talang, säger hon och berättar om sina styrkor:

– Jag är ganska snabb och explosiv, och teknisk. Sen älskar jag att träna hårt och uppfylla mål som jag satt upp.

TT: Var kommer din drivkraft från?

– Brottning är typ mitt liv, det tror jag inte undgår någon. Jag tror det kommer från att jag älskar det jag gör.

Vid sidan av elitsatsningen är Jonna Malmgren sjuksköterskestudent på högskolan i Kristianstad. Första terminen har hon avverkat på distans och det upplägget har fortsatt på höstterminen.

OS-drömmen

– Det är mycket som ska göras på dagarna. Men jag tycker det är roligt och det är därför jag väljer att göra det. Det har varit en dröm vid sidan av brottningen och dessutom har jag något att luta mig tillbaka mot efter karriären.

Men när det kommer till idrotten är den stora drömmen OS.

– Jag skulle aldrig tävla för att hoppas på ett silver. Jag tävlar alltid för att stå högst upp på pallen. Absolut siktar jag på medalj, men helst guld.

TT: Tror du att du kan lyckas med det?

– Ja, annars skulle jag slutat träna för länge sen om jag inte trodde på mig själv. Det tror jag om jag fortsätter träna och ser till att ta steg framåt. Även om det skulle vara lite tuffare ibland tror jag att det är viktigt att fortsätta köra på.

Jonna Malmgren under ett träningspass i Helsingborg med landslagskollegan Johanna Lindborg.
Jonna Malmgren under ett träningspass i Helsingborg med landslagskollegan Johanna Lindborg.
Tre andra svenskhopp i brottnings-VM

Johanna Mattsson, 65 kg: Födde barn i mars och missade OS. Har två VM-brons på meritlistan och gör nu mästerskapscomeback. Går in i VM på tisdagen.

Johanna Lindborg, 59 kg: Tog EM-brons 2020 men fick inte chansen i OS. Går in i VM på onsdagen.

Alex Kessidis, 82 kilo: Tog VM-silver 2019 i 77 kg. Efter OS-fiaskot i Tokyo – utslagen direkt - har han nu gått upp en klass till 82 kg. Går in i VM på torsdagen.

I VM avgörs viktklasserna över två dagar med kval, kvarts och semifinaler den ena dagen och återkval, bronsmatch och final den andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!