Klassiska matchen hotad av indisk miljardliga

Det är dags för årets brittiska sportfest – The Ashes. Men bakom horisonten hotar en ny värld och indiska miljardsatsningar.
–Det är lukrativt för stjärnorna, men fönstret för landskamper krymper, säger Sveriges förbundskapten i cricket, Qasim Ali.

Australiens Steve Smith försöker fånga bollen efter det att Englands Jonny Bairstow slagit medan Alex Carey tittar på, i The Ashes i Sydney, Australien, i januari 2022. Arkivbild.

Australiens Steve Smith försöker fånga bollen efter det att Englands Jonny Bairstow slagit medan Alex Carey tittar på, i The Ashes i Sydney, Australien, i januari 2022. Arkivbild.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Cricket2023-06-16 06:00

Den 40-årige engelsmannen Qasim Ali har mer än 20 års erfarenhet inom sporten och har varit ansvarig för svensk landslagscricket sedan i fjol. Och han lyser när han talar om det långa formatet – de upp till fem dagar långa testmatcherna som är en prövning för psyket – och fysiken.

– Slagman mot kastare i fyra, fem dagar med hård press, det är en utmaning.

Sverige kommer aldrig att spela på en nivå som The Ashes. Men trots att bara England och Australien spelar, och att de två inte alltid är världsledande, är inget i cricketkalendern större än tvekampen som har spelats sedan 1877.

Men hur länge till?

Engelska medier har under våren skrivit spaltmeter på ämnet "Den sista sommaren?". Den klassiska testcricketen hotas, och främst av det kortare format som heter T20: matcher där varje lag får 120 kast, och som ofta klaras av på två–tre timmar. Och där lagen spelar i färgglada kläder.

Pengastinn liga

Det passar bättre i en modern värld, en produkt lättare att sälja. Den indiska T20-ligan IPL är en mångmiljardindustri där priset för tv-rättigheterna i världen bara slås av NFL i amerikansk fotboll. Ligan tros enligt Forbes bli världens dyraste alla kategorier när nästa tv-avtal ska skrivas.

IPL:s ägare har redan köpt alla lag i den sydafrikanska ligan och blickar mot en liga i USA. En utveckling alla inte är lika glada över.

– Det är lukrativt för stjärnorna, men fönstret för landskamper krymper. Spelarna ägs av lagen och styrs inte längre av förbunden, säger Qasim Ali.

Sydafrika och Västindien, en gång stormakter inom testcricket, kommer bara att spela en handfull matcher de närmaste åren.

Saudiarabien lurar dessutom i vassen och cricketen ser ut att bli nästa sport att splittras av oljepengar. Om ett tiotal år spelar kanske bara Australien, England och Indien regelbundet testcricket.

Ett motmedel är kanske Bazball, symbolen för den nystart Englands cricket har fått det senaste året.

Fortsatt sug

Efter förödmjukande 0–4 i Australien i förra vinterns Ashes sparkade man förbundskaptenen och bytte den i sporten så viktiga lagkaptenen. Resultatet: 11 segrar på 14 matcher och en ny glosa döpt efter förbundskapten Brendon "Baz" McCullum.

– Bazball är egentligen inte nytt, men det är ett spännande spel, mycket explosivt och helt utan rädsla. Det är lite som T20 i fart, säger Qasim Ali.

För det finns fortfarande ett sug för flera dagars spel.

– Se på VM-finalen förra helgen. Fem dagar på neutral plan och det var fullsatt, säger han om Australiens match mot Indien, där de värmde upp inför sommarens fest med att bli världsmästare.

Fakta: The Ashes

Den landskamp mellan England och Australien i cricket som sedan 1877 har spelats vartannat år, omväxlande i respektive land.

Avgörs i fem testmatcher på vardera upp till fem dagars spel, i år i England.

Australien har vunnit 34 gånger, England 32. Sex matcher har slutat oavgjort och den regerande mästaren har då behållit pokalen.

Damerna har spelat The Ashes sedan 1934, regelbundet sedan 2001. Även de spelar i år i England, mellan 22 juni och 18 juli.

Namnet kom efter det att England 1882 för första gången förlorade på hemmaplan. Tidningen Sporting Times skrev då en dödsruna över engelsk cricket som avslutades med orden "kroppen kommer att kremeras och askan (the ashes) föras till Australien".

När England vann i Australien året därpå fick laget en drygt en decimeter hög urna i trä som symbolisk trofé. Än i dag får det vinnande laget fira med en kopia av denna urna.

Sommarens matcher spelas i Birmingham 16–20 juni, London (Lord's) 28 juni–2 juli, Leeds 6–10 juli, Manchester 16–23 juli och London (The Oval) 27–31 juli.


Fakta: Cricket – enkel matematik

Cricket spelas mellan två elvamannalag. Lagen turas om att vara inne- respektive utelag, varje inne-/uteomgång kallas för inning och den som gör flest poäng (runs) vinner, men spelformaten avgör delvis hur.

+ Testcricket

Varje lag är inne- respektive utelag två gånger vardera, och för att vinna måste ett lag både få flest poäng och slå ut tio av det andra lagets spelare två gånger. Antal bollar som kastas av lagen är obegränsat. Oavsett hur stor ledning ett lag har blir matchen oavgjord om laget inte bränner ut det andra laget. Lika, alltså lika många poäng, blir det sällan. I officiella internationella matcher har det hänt två gånger på 2 505 matcher.

+ T20

Varje lag kastar 20 overs (sex kast per over) eller tills de har bränt ut det andra laget. Sedan räknas runs per lag, eller, vid lika många runs, antal slagmän kvar. Matcherna tar cirka tre timmar att spela.

Dessutom spelas T10 (10 overs) och endagarsmatcher, oftast över 50 overs.

+ Räknesättet

Det är lätt att fastna i hur de i grunden enkla poängen räknas, vilket beror på att även antal brända spelare står i resultatet. En siffra som 123-4 betyder att laget har gjort 123 runs och fått fyra spelare brända, så kallade wickets. När tio spelare bränts får den elfte inte spela vidare ensam. Slutresultatet skrivs dessutom olika beroende på om sista inne- eller utelaget vinner. Om utelaget vinner anger man hur många slagmän laget har till godo, räknat i wickets (Lag Y vann med fem wickets). Om innelaget vinner skrivs resultatet i skillnad i poäng (Lag Z vann med 24 runs).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!