Nya Zeeland världsmästare i cricket

Nya Zeeland är världsmästare i cricket. Laget vann den allra första VM-finalen i testmatcher mot Indien.

New Zeelands lagkapten Kane Williamson med den helt nya VM-pokalen.

New Zeelands lagkapten Kane Williamson med den helt nya VM-pokalen.

Foto: Ian Walton/AP/TT

Cricket2021-06-24 07:34

Ett tätt lagarbete med en stjärna som går sina egna vägar skulle kunna vara ett Sverige i fotbolls-EM, men gäller lika mycket de nykorade världsmästarna i Southampton i England, där stjärnan den här veckan heter Kyle Jamieson.

Kastaren slog ut sex indier på väg mot segern, som i crickettermer skrivs att Nya Zeeland vann med 8 wickets, det vill säga att de hade åtta man kvar som inte hade slagits ut när de kommit upp i samma poäng som Indien slutade på (387).

Femdagarsmatchen i Southampton har störts av det dåliga vädret i södra England, men när det väl spelades infriade matchen förhoppningarna om att det skulle bli en kamp in till sista dagens kväll.

Den nyinstiftade VM-finalen är tänkt att öka intresset för så kallade testmatcher, som spelas i upp till fem dagar, då det långa format är hotat av mer snabbspelade matcher. VM-finalen ersätter det tidigare systemet där laget med högst världsrankning över de senaste två årens spel utses till bästa lag. Nu fick i stället de två högst rankade lagen göra upp i en enda match.

Men internationella cricketförbundet ICC hade nog hoppats att England skulle stå på den ovala planen i veckan – gärna mot ärkefienden Australien – och att lagen skulle bjuda på mer publikfriande spel och mindre raffinerad taktik, än det som det nu blev.

Nya Zeeland, rankat etta i världen, var inte favorittippat att ens ta sig till final, men visade med en klar seger mot England tidigare i juni att man förtjänade sin rankning.

Indien å sin sida imponerade i vintras med en sensationell seger mot Australien i Australien och rena utklassningen mot England hemma i Indien. Laget får nu försöka ta revansch i höstens VM i den kortaste cricketformen, T20.

Och Australien och England får trösta sig med att i vinter göra upp om cricketens äldsta pokal, Ashes, som i år spelas i Australien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!