Förlust för Sverige i hård final

Lag Edin missade guldet i Lillehammer. Motståndet blev för hårt – och Skottland, som briljerat hela vägen i curling-EM, vann med 8–5. –När de tar ledning är de väldigt starka i överläge, säger Christoffer Sundgren till TT efter matchen.

Det blev inget EM-guld för Niklas Edin och hans lag.

Det blev inget EM-guld för Niklas Edin och hans lag.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Curling2021-11-27 16:36

Lag Edin inledde starkt och tvingade Skottland, som hade hammaren i start, att ta en poäng i första omgången. I andra omgången knep svenskarna taktiskt två poäng, och tvingade återigen skottarna att ta ett poäng i tredje.

I fjärde omgången stal Skottland poäng och intog plötsligt ledningen med 4–2, och fortsatte i samma stil och stal ytterligare två i femte omgången. Efter två tunga omgångar tappade svenskarna plötsligt greppet efter en taktisk inledning.

"De får övertaget"

Sverige tog revansch efter nederlaget och tog två poäng i sjätte omgången. Men det dröjde inte länge innan Skottland gjorde samma sak och slog svenska stenar ur boet. Efter en nollomgång avslutades matchen med en poäng, men det räckte inte hela vägen till guld.

– Det är inte så mycket mer vi kan göra i finalen. Vi spelar väldigt bra från början, lite olycklig fjärde omgång som vänder hela matchen. De får övertaget och sen behöver vi chansa mot ett väldigt bra spelande lag, säger Christoffer Sundgren.

Silver även till damerna

Lag Edin var regerande Europa- och världsmästare, och hade tagit sju tidigare EM-guld. Den här gången får svenskarna nöja sig med silver.

I senaste vinter-OS i Pyeongchang 2018 tog de svenska herrarna silver. Samma år tog damerna, lag Hasselborg – som även är regerande Europamästare – ett OS-guld. I Lillehammer blev dock motståndet för starkt även under svenskornas guldfinal tidigare under lördagen. Skottland vann med 7–4 i finalen och även lag Hasselborg får därmed lämna Norge med en silvermedalj.

TT: Vad tar ni med er till Peking?

– Att vi kan höja oss ännu mer mot tidigare matcher. Vi kommer ut väldigt starka och sätter alla stenar de första tre omgångarna. Det tar vi med oss mot ett väldigt bra spelande lag – att vi kan nå den toppnivån som de har oftare än vad vi haft de senaste åren iallafall, säger Christoffer Sundgren.

Fakta: Lag Edin

Laget består av: Skipper Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå samt Christoffer Sundgren. Reserv är Daniel Magnusson. Coach: Fredrik Lindberg

Medaljer: OS-silver i Sydkorea 2018. EM-guld 2019, 2017 och 2016. EM-silver 2018 och 2021. Har tre raka VM-guld (2018, 2019 samt 2021)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!