Lag Hasselborg slutspelsklart: "Riktigt skönt"

Lag Hasselborg är klart för semifinal i OS efter att ha besegrat Ryska olympiska kommitténs lag med 8–5 i en riktig rysare. –Fan det var riktigt skönt, vi kämpade så bra idag, säger Anna Hasselborg till TT efter matchen.

Sveriges lag Hasselborg (Agnes Knochenhauer till höger) är vidare till semifinal i OS. Arkivbild.

Sveriges lag Hasselborg (Agnes Knochenhauer till höger) är vidare till semifinal i OS. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Curling2022-02-16 15:53

Inför matchen låg Sverige tvåa i tabellen, bakom redan semifinalklara Schweiz, med fem segrar och två förluster.

Sverige hade därmed möjlighet att säkra semifinalplatsen framför Japan och Kanada vid seger mot det ryska laget – och de lyckades till sist, efter en nervös tionde omgång, att säkra avancemanget.

– Det är vad vårt lag gör bäst. De sista fem och att vi är starka. Vi älskar att avgöra och det gjorde vi i dag, säger Anna Hasselborg.

"Var lite nervöst"

Lag Kovaleva tog ledningen redan i den första omgången och lag Hasselborg fick jaga för att reducera. 4–3 till motståndarna blev dock kvitterat till 4–4 genom ett ryskt misstag med den sista stenen i den sjätte omgången.

– Det var lite nervöst, vi hamnade efter tidigt och det är ju inte alls så som vi vill ha en matchöppning, säger Agnes Knochenhauer till TT.

Hon fortsätter:

– Men vi vet sedan tidigare att vi är väldigt starka i vårt avslutningsspel. Vi bestämde oss snabbt för att inte låta det där ta över känslorna utan att bara stanna i matchen, fortsätta lära oss banan och sätta slagen.

Kort därpå återtog dock ryskorna ledningen igen – och det dröjde till den åttonde omgången innan svenskorna med en tvåpoängare för första gången tog ledningen med 6–5.

Det stod sig till den tionde omgången, där lag Kovaleva hade sista sten. Men svenskorna fick med sig två poäng även där och säkrade där – med segern – avancemanget.

– Det är exakt där vi vill vara. Det här är det roligaste vi vet, konstaterar Sofia Mabergs.

"Riktigt starka just nu"

Det är i slutspelet som lag Hasselborg hoppas kunna spela sin bästa curling.

– Vi älskar slutspel och vi vet att vi alltid har en extra växel att lägga i när vi kommer till slutspel, säger Knochenhauer.

Även Anna Hasselborg ser fram emot semifinal, men poängterar att grundomgångens sista match mot Sydkorea är viktig för att kunna ha sista sten in i semifinalen.

– Vi fokuserar på den matchen, säger hon och understryker att formen är bra just nu.

– Jag tycker bara vi har blivit bättre och bättre för varje match, och vi förbättrar det vi gör sämre och vi känner oss riktigt starka just nu. Vi stöttar varandra och snacket vi har i laget känns väldigt lovande.

Japan vann samtidigt sin match mot USA med 10–7, medan Kanada förlorade mot Kina med 9–11.

Därmed är USA uträknade i kampen om de sista två semifinalplatserna, liksom Danmark, Kina och det ryska laget.

I grundomgångens sista matcher på torsdagen möts Sverige och Sydkorea, Danmark och Kanada, Ryska olympiska kommitténs lag och Storbritannien samt Japan och Schweiz.

Semifinalerna spelas på fredag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!