Lag Hasselborg vill att EM flyttas: "Chockade"

Curling-EM är planerat att spelas i Perm i Ryssland i november. Nu vill lag Hasselborg att turneringen flyttas. –Väldigt motsägelsefullt att ha ett EM i ett land som förklarar krig mot ett annat land av ingen anledning alls, säger tvåan Agnes Knochenhauer.

Lag Hasselborg firar OS-bronset. Arkivbild.

Lag Hasselborg firar OS-bronset. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Curling2022-02-24 15:44

Den ryska invasionen av Ukraina har fått lag Hasselborg att begära en flytt av mästerskapet i höst.

"Väntar på att Internationella curlingförbundet ska ta tillbaka beslutet att låta Perm/Ryssland stå värd för EM 2022", skrev Agnes Knochenhauer i ett inlägg på Twitter, som delats av lag Hasselborg.

Hon utvecklar tankarna för TT:

– För våran del är vi starkt emot att det ens förläggs i Ryssland i första ledet. Vi blev helt ärligt chockade när den nyheten nåddes oss i januari. Då var såklart vårt fokus på OS och vi bestämde att vi skulle lägga det på hyllan en stund och sedan ta tag i det efter OS, säger Knochenhauer.

"Rätt övertygad"

Det internationella curlingförbundet har ännu inte kommenterat den senaste utvecklingen i värdlandet.

Men Agnes Knochenhauer är säker på att EM kommer att flyttas.

– Jag är rätt övertygad om det. Curling är en så pass liten sport, jag tror att vi som lag och som förbund har möjligheten att påverka andra, och jag tror att många sitter hemma nu och tänker precis likadant som oss, säger hon.

– Jag tror verkligen att de kommer att kunna lyssna på både de aktiva och förbunden, om de inte redan nu tycker likadant.

TT: Skulle ni spela om EM avgörs i Ryssland?

– Nej, det skulle vi inte. Jag tror inte att det kommer vara aktuellt, för att jag tror att det kommer att flyttas.

– När det kommer till ett EM, där även Ukraina är en del, de spelar i C-divisonen, men är med i samma grupp av länder. Då blir det väldigt motsägelsefullt att ha ett EM i ett land som förklarar krig mot ett annat land av ingen anledning alls, säger Agnes Knochenhauer.

Vill ha snabbt svar

Stefan Lund, generalsekreterare i svenska curlingförbundet, säger till TT att man varit i kontakt med Internationella curlingförbundet på torsdagen.

Beskedet därifrån var att frågan ska diskuteras på ett möte i april.

– Men så var jag inte nöjd med det svaret. Då har jag gått via vår styrelseledamot (i internationella förbundet, Cathrine Lindahl) och bett henne skynda på den här processen. Det är inte så mycket att fundera på. Ett land som invaderar ett annat, fredligt, land, säger Stefan Lund.

Det svenska damlaget tog OS-brons i Peking för mindre än en vecka sedan. Lag Hasselborg har även ett OS-guld, fem EM-medaljer (två guld, tre silver) samt två VM-silver på meritlistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!