Det historiska första svenska herrguldet togs efter en infernaliskt spännande match. Tio omgångar kunde inte sära på svenskar och skottar som briljerat med en curling i absolut världsklass.
I skiljeomgången tog Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren "isens schack" till ytterligare en nivå – och säkrade guldet.
– Det är otroligt hög nivå på båda lagen. Det kändes aldrig säkert att det skulle bli en vinst. Roligt att se att vårt lag kunde plocka fram sin absoluta högstanivå just i finalen, säger förbundskapten Maria Prytz.
Christoffer Sundgren delar Devin Herouxs uppfattning att curling inte kan spelas mycket bättre.
– Känslan på isen var att det här var den bästa match som någonsin spelats. Alla spelar hur bra som helst, även skottarna.
"Sätter fantastiska slag"
– Det är lätt att vara partisk, men båda lagen sätter fantastiska slag hela tiden. Vi sätter press på varandra hela tiden. Jag tror aldrig att jag spelat en så välspelad match.
Hans känsla inför finalen var att det skulle gå vägen.
– Jag trodde på det hundra procent från första sten. Speciellt hur laget kändes på uppladdningen. Det går att ta på det här laget när vi kommer att göra en bra match. Man kan se det i ögonen på oss.
– Alla fyra spelare gör kanske sitt livs match. Hur kommunikationen sköts, hur stenarna spelas. Vi är nära på precis allting.
– Vi möter ett väldigt bra lag, men när vi spelar på högsta nivå känns det som att vi är världens bästa lag och inget annat kan slå oss.
TT: Den här segern är speciell för er alla, men en som kämpat länge för den är Niklas Edin. Hur glad är du för hans skull?
– Jag vet hur smärtsamt det var förra gången (förlusten i OS-finalen 2018). För oss andra var det jobbigt. Han var knäckt länge. Det känns fantastiskt för oss som lag att vi kan vinna. Jag vet inte hur vi hade mått om fått en "torsk" till.
Sätter Sveg på kartan igen
TT: Såg du Niklas tårar efter matchen?
– Ja.
TT: Vad tänkte du då?
– Äntligen. Ett bättre mästerskapslag finns inte, det törs jag sticka ut hakan och säga. Kanadensarna får säga vad de vill.
TT: Och det här är kronan på verket?
– Verkligen. Vi kan vinna hur många VM-guld som helst men det är OS som är det stora.
Sundgren för en fin tradition vidare. Precis som Anna Le Moine (OS-guld 2006 och 2010), Margaretha Sigfridsson och Maria Prytz (båda OS-silver 2014) är han uppväxt i lilla Sveg i Härjedalen.
TT: Varför kommer så många världsstjärnor i curling från Sveg?
– Ja, det är en bra fråga. Du kanske skulle ha frågat morfar (Kjell) innan han gick bort. Han var ordförande och drog igång juniorträningen på 80- och 90-talet, säger Christoffer Sundgren.