Svensk succé – dubbel guldjakt i EM

Motståndet var hårt och svenskarna låg tidvis under – men lag Edin lyckades till slut besegra Italien med 6–3 i en rafflande EM-semifinal. Därmed kan det bli dubbelt svenskt guldjubel i Lillehammer på lördag – där båda lagen möter Skottland i finalerna.

Skipper Niklas Edin i Lillehammer.

Skipper Niklas Edin i Lillehammer.

Foto: Geir Olsen/ NTB/TT

Curling2021-11-26 08:11

I torsdags visade svenskorna i lag Hasselborg OS-form och är klart för lördagens final i curling-EM där man möter Skottland. På fredagen ville inte herrlaget Edin vara sämre utan är också finalklart efter seger mot Italien.

– Det gick ju vägen till slut, men det var en väldigt tuff fajt. De spelade otroligt bra, säger skippern Niklas Edin till TT efter matchen.

Tålamod avgjorde

Lag Edin började med att ha hammaren – fördelen att ha sista sten – i semifinalen. Efter en inledande nollpoängare tog Sverige en poäng i den andra omgången, men Italien svarade med att ta en tvåpoängare i den fjärde omgången.

Det fanns möjligheter till flera svenska poäng i den femte omgången, men lag Edin fick nöja sig med en poäng. Det krävdes mätning för att avgöra att det var Sverige som hade poängstenen. Ställningen var efter fem omgångar lika, 2–2.

Efter två nollomgångar varvat med en italiensk poäng tog lag Edin två poäng. Matchen avgjordes till svenskarnas fördel med 6–3 efter att tidvis ha legat under.

Rutin och tålamod avgjorde till slut.

– Precis så kändes det, säger Niklas Edin och fortsätter:

Möter Skottland i finalen

– Bra prestation av oss själva att vi höll hela vägen ett stabilt spel. Olyckligt av dem att de torskade en match för de är otroligt bra, men vi är glada att ha nått finalen.

Lag Edin är regerande Europa- och världsmästare, och har tagit sju tidigare EM-guld. I senaste vinter-OS i Pyeongchang 2018 tog svenska herrarna silver.

I dagens andra semifinal mötte Norge tabellettan Skottland, som var obesegrat i nio matcher i grundserien. Skottarna vann övertygande med 9–3 och är därmed klara för finalen mot Sverige.

– Spelmässigt är de otroligt svårslagna just nu, så vi behöver spela bättre än vi gjorde idag helt klart. Och så behöver vi kanske lite flyt också, säger Niklas Edin om finalmotståndet.

Fakta: Lag Edin

Laget består av: Skipper Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå samt Christoffer Sundgren. Reserv är Daniel Magnusson. Coach: Fredrik Lindberg

Medaljer: OS-silver i Sydkorea 2018. EM-guld 2019, 2017 och 2016. EM-silver 2018. Har tre raka VM-guld (2018, 2019 samt 2021)


Fakta: Lag Hasselborg

Laget består av: Skipper Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs. Reserv är Johanna Heldin.

Laget i dess nuvarande konstellation bildades 2016 och spelar till vardags i klubblaget Sundbybergs CK. Johanna Heldin tillkom 2018.

Meriter: OS-guld 2018, VM-silver 2018 och 2019, EM-guld 2018 och 2019. EM-silver 2016 och 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!