Sverige närmar sig OS-semi efter nya segrar

Den svenska medvinden fortsätter i mixeddubbelturneringen i Peking. Efter två nya segrar på lördagen, mot Schweiz och Kanada, är curlingduon Almida de Val och Oskar Eriksson ett steg närmare OS-semifinal i Peking. –Det var en riktigt skön vinst!

Sveriges Oskar Eriksson och Almida De Val.

Sveriges Oskar Eriksson och Almida De Val.

Foto: Nariman El-Mofty/AP

Curling2022-02-05 03:47

Almida de Val var nöjd efter lördagens andra vinst. Svenskarnas spelschema har varit tufft hittills, med tävlingsstart redan dagen efter landning. Trots tajt schema har duon nu börjat hitta fram till stabilt spel, berättar de Val.

– Vi har spelat väldigt bra idag, det känns väldigt skönt efter gårdagens förlust att komma tillbaka och leverera så. Vi har också fått vila lite mer, så vi båda var lite piggare på dagens matcher, säger hon till TT.

I mötet mot Kanada stal man poäng och satte ribban högt från start. Efter första halvan av matchen ledde duon redan med 5–1. I inledningen av andra halvan lyckades motståndaren reducera, men sedan följde mätning av stenar som gav Sverige ytterligare ledning.

Mötet avslutades vid sjunde omgången med 6–2 till Sverige.

Storseger

Vinsten mot Kanada var lördagens andra för svensk del. Under morgonen lokal tid vann duon även mot Schweiz. Almida de Val och Oskar Eriksson hade även efter första halvan av den matchen en klar ledning – ett försprång som ökade i takt med att Sverige plockade ytterligare poäng. Mötet avslutades också den gången redan vid den sjunde omgången då det stod 6–1 till Sverige.

– Hade de spelat vidare hade det troligtvis blivit 8–1 eller 9–1, så mindre hål i osten, sade Oskar Eriksson till TT då.

Inför mötet mot Kanada låg Sverige på andra plats i grundomgången och tabellen haltar ännu då alla inte spelat lika många matcher, men Sverige behöver vinna ytterligare åtminstone en match för att ha chans på semifinal, tror Almida de Val.

Två matcher kvar

Kvar att möta är Norge samt Italien. Den sistnämnda motståndaren är hittills fortfarande helt obesegrad i grundomgången och blev senare under lördagen det första laget att säkra en semifinalsplats, efter att ha vunnit mot Australien med 7–3.

Sverige har nu vunnit fem matcher och förlorat två, och chansen att gå till semifinal finns kvar – med två matcher kvar att spela.

De fyra bästa lagen efter grundomgångarna går vidare till semifinaler.

Efter att alla lördagens matcher avslutats låg Sverige fortsatt tvåa i totalställningen, efter Italien. Kanada, som vann sin match mot USA med 7–2 senare under dagen, ligger trea med en match färre spelad än Sverige – en position som de delar med Storbritannien.

Norge, som vann mot Tjeckien, och USA ligger å sin tur delad femma med tre förluster och tre segrar vardera.

Tävlingsformen mixeddubbel gjorde OS-debut 2018, men i år är det första gången som Sverige är med.

Fakta: Så går det till

Mixeddubbel spelas med två spelare i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång.

De två positionerna för de två spelarna är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna, och båda får sopa.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!