Trots skadorna – Edin gav aldrig upp gulddrömmen

Och nu då, när det är fullbordat och han äntligen har guldmedaljen om halsen efter tre misslyckade försök och tolv års strävan? Ett stalltips: Curlingvärlden får se mycket mer av Niklas Edin och hans polare.
–Det känns otroligt överväldigande att vi till slut får allt på plats och vinner det här OS-guldet som fattats.

Niklas Edin kramar om tränaren Fredrik Lindberg efter guldet.

Niklas Edin kramar om tränaren Fredrik Lindberg efter guldet.

Foto: Christine Olsson/TT

Curling2022-02-19 12:39

Det har bokstavligen kostat blod, svett och tårar att nå fram till karriärens höjdpunkt, den dramatiska finalsegern efter skiljeomgång mot Storbritannien i Vattenkuben i Peking.

Niklas Edins 36-åriga kropp bär inte till det yttre några spår av hur sargad den verkligen är. Han är rörlig, smärt och vältränad.

Men ärren finns där, i mängd. Edins sjukjournal är snudd på lika lång som hans meritlista.

Det är inget nytt under solen att elitidrott på högsta internationella nivå sällan är hälsosam. Fysiska skador av varierande grad och art är något så gott som alla måste vara beredda att drabbas av.

Inte alla klarar inte att komma tillbaka. Andra är beredda att betala vilket pris som helst för att nå sina mål, trots risken för bestående men.

Edin tillhör den senare sorten.

Han vet det mesta om möten med ortopeder, kirurger och fysioterapeuter.

Mängder med skador

Redan som tonåring fick han ge upp en tenniskarriär sedan han drabbats av bråck. Elitkarriären som curlare har kantats av sjukhusbesök, skadeuppehåll och rehabilitering. Att han ens spelar curling fortfarande och kan fira sin efterlängtade guldmedalj är...tja, på sitt sätt enastående och vittnar om ett järnpsyke.

TT: Är medaljen du bär värd alla skador och operationer?

– Ja, det får man säga. Det har varit en del, men nu när man väl har den här skulle jag inte ta tillbaka någonting. Jag har försökt göra allting rätt för att bli en så bra curlingspelare och ledare i laget som möjligt.

– Tränar man väldigt hårt kan det komma skador. Hela laget har lärt sig av varandra för att undvika dem.

– Vi har kommit så långt att vi är idrottslig sett väldigt mentalt starka. Jag är inte förvånad över att vi presterar så bra när det verkligen gäller, säger Edin.

Ben i en nerv

För fyra år sedan höll det på att sluta illa. Under en operation av ryggen fann en läkare en benbit som stack in i en nerv, en skada som var ytterst nära att ge honom kraftigt nedsatt rörelse i högerfoten.

Om så skett hade curlingkarriären varit över. Hans diskbråck för tio år sedan riskerade också att ge bestående men i vänsterfoten.

Något som aldrig riktigt framkom då var hur han led under OS i Pyeongchang för fyra år sedan. En månad före spelen tog han en kortisonspruta för problem i höger armbåge.

Effekten klingade av under turneringen men han fick hjälp den schweiziska OS-truppens läkare.

I Peking har han varit fullt frisk och inte känt av krämpor som stört honom. Det hade sin del i att han fick kliva upp högst på prispallen för första gången.

Försvarar gärna guldet

Redan i april väntar VM i Las Vegas.

– Vi ska åka dit och göra så gott vi kan. Jag tror att vi kommer att njuta på ett annat sätt. Nu har fokus varit väldigt stort på OS och att ta guldet.

Kan det bli ett OS till – och möjligheten att försvara guldet?

– Det skulle vara superkul, men det är ett stor beslut som hela laget måste ta. Fyra år en ganska lång tid. Vi får sätta oss ned och prata om det, säger Niklas Edin.

Fakta: Edins skador och operationer sedan 2010

2021: Operation i höger fot och menisk.

2018: Två ingrepp i höger armbåge.

2018: Bråckoperation och gammal ärrvävnad borttagen.

2017: Korsrygg, kompressionsoperation, kotor rensade.

2016: Opererad i vänster axel på grund av klämd nerv.

2012: Lägre ryggoperation, flera diskbråck.

2011: Meniskskada i vänster knä.

2010: Meniskskada i vänster knä.

2010: Ryggoperation, flera diskbråck.

Källa: OS-guiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!