"Köpenhamn är världens största cykelstad"

Världens största cykeltävling Tour de France trampar i gång i Köpenhamn. För landets cykelälskare spelar det ingen roll att de danska skattebetalarna får betala minst 258 miljoner kronor för de tre etapperna. –Jag tycker att det helt klart är rimligt, säger Århusbon Jesper.

Århusborna Bastian och Jesper har tagit sig till Köpenhamn för att se den första etappen av världens största cykeltävling Tour de France, som i år startar i den danska huvudstaden.

Århusborna Bastian och Jesper har tagit sig till Köpenhamn för att se den första etappen av världens största cykeltävling Tour de France, som i år startar i den danska huvudstaden.

Foto: Daniel Kihlström/TT

Cykel2022-07-01 06:15

Under fredagen väntas en gul folkfest i Köpenhamn när världens mest prestigefulla etapptävling Tour de France drar i gång, men redan på onsdagskvällen kantades gatorna i den danska huvudstaden av tusentals människor.

Då rullade cyklister från de 22 stallen i sakta mak mot nöjesparken Tivoli. Flera timmar tidigare hade Jesper och hans kamrater från Århus på Jylland köat för att se den traditionsenliga lagpresentationen.

– Det är jättestort det här – det är en folkfest. Vi ska se starten här i Köpenhamn och följa de två andra etapperna med bil, säger han till TT.

Framflyttat ett år

Egentligen skulle Danmark ha varit en del av den klassiska tävlingen redan 2021, men coronapandemin och ett framflyttat fotbolls-EM – där Köpenhamn var värd för fyra matcher – gjorde att cykelfesten kom till det cykeltokiga landet först nu.

På fredagen inleds allt med ett individuellt tempolopp över 13 kilometer där cyklisterna – varav tio är danskar – bland annat kommer att susa förbi "den lille havfruen" innan målgången sker på Rådhusplatsen.

På lördagen körs den 199 kilometer långa etappen mellan Roskilde och Nyborg på ön Fyn, där den 18 kilometer långa sträckan över Stora Bältbron är mest spektakulär.

Den tredje etappen avslutas i Sønderborg på söndagen. Då sker starten i Vejle, vilket är cykelälskaren Jens Peder Jensens hemstad.

– Det har varit lönlöst att köra in i Vejle de senaste dagarna, det har varit helt avstängt. Men nu får vi vår Tour de France-dos, säger Jens Peder Jensen med ett skratt.

Folkfesten är dock inte gratis för danskarna. Enligt tidningen Politiken har staten, regioner, kommuner och den danska polisen utgifter för arrangemanget på minst 258 miljoner kronor – en nota som i slutändan hamnar hos skattebetalarna.

– Det är svårt att förstå hur mycket pengar det handlar om, men jag tycker att det helt klart är rimligt för att få hit Tour de France, säger Jesper.

"Världens största cykelstad"

Exempelvis har de 13 kommuner som får besök av cirkusen lagt ny asfalt för cyklisterna att köra på och det danska arrangörsbolaget uppges få stå för flygkostnaden när cykelstallen ska fraktas till Frankrike för den fjärde etappen.

– Jag tycker absolut att det är värt det. Jag är kanske inte rätt person att fråga om det är rimligt att skattebetalarna får betala. Frågar man en vanlig dansk kan de nog tycka att det är mycket pengar, men de flesta har nog inga problem med det, säger Jens Peder Jensen.

Han anser att det är ett bra sätt att marknadsföra Danmark i världen.

– Tour de France-chefen Christian Prudhomme har ju sagt att Köpenhamn är världens största cykelstad – varför ska då vi inte ha Tour de France här? säger Jens Peder Jensen.

Jens Peder Jensen ska se samtliga tre danska etapper av Tour de France. Den sista – som avgörs på söndag – startar i hans hemstad Vejle.
Jens Peder Jensen ska se samtliga tre danska etapper av Tour de France. Den sista – som avgörs på söndag – startar i hans hemstad Vejle.
Fakta: Tour de France i Danmark

Årets Tour de France startar den 1 juli i Köpenhamn och har sina tre inledande etapper i Danmark. Även Belgien och Schweiz har deltävlingar i årets upplaga, som består av 21 etapper.

Målgången sker i Paris den 24 juli och totalt ska 3 328 kilometer avverkas. I Sverige sänds tävlingen av Eurosport och Discovery med Roberto Vacchi som kommentator och Anders Adamson som expert.

Titelförsvarare är den 23-årige slovenen Tadej Pogacar, som vann tävlingen även 2020.

Totalt kommer 176 cyklister till start fördelade på 22 åttamannalag. Tio danska cyklister är uttagna och förra året blev Jonas Vingegaard totaltvåa

Här är etapperna på dansk mark:

Etapp 1, individuellt tempolopp i Köpenhamn, 13 kilometer.

Tour de France startar i hjärtat av Köpenhamn med ett 13 kilometer kort tempolopp med start på H.C. Andersens boulevard vid Ørstedsparken. Loppet körs sedan via drottning Louise bro över sjöarna, upp till Østerbro och runt fotbollsarenan Parken innan färden går mot Kastellet och statyn "Den Lille Havfrue". Innan målgången vid Rådhusplatsen passeras även slottet Amalienborg.

Etapp 2, Roskilde–Nyborg, 199 kilometer.

Samma dag som Roskildefestivalen avslutas ska cyklisterna inleda den andra etappen i staden som ligger tre mil väster om Köpenhamn. Den mest spektakulära delen av etappen är den 18 kilometer långa passagen i slutet över Stora bältbron. Målgången sker i Nyborg på ön Fyn.

Etapp 3, Vejle–Sønderborg, 182 kilometer.

Danmark är inte känt för sina berg, men precis som på andra etappen innehåller den tredje etappen också tre bergspriser och ett spurtpris. Etappen förväntas avslutas med en klungspurt i Sønderborg.

Källa: Ritzau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om