Matematiker vann – före förvirrad nederländska

Masterexamen i matematik från universitet i Cambridge och OS-guld i damernas linjelopp i Tokyo. Fyra år efter att hon först avslutat sin professionella cykelkarriär skrev Anna Kiesenhofer in sig i den österrikiska idrottshistorien – men det fanns en nederländska som också trodde att hon hade vunnit.

Anna Kiesenhofer tog ett historisk österrikiskt OS-guld i cykel.

Anna Kiesenhofer tog ett historisk österrikiskt OS-guld i cykel.

Foto: Christophe Ena/AP/TT

Cykel2021-07-25 10:36

30-åriga Anna Kiesenhofer blev första österrikare någonsin att ta ett OS-guld i cykel när hon i ensam majestät korsade mållinjen med armarna uppsträckta i luften efter damernas 137 kilometer långa linjelopp på racingbanan Fuji International Speedway vid Japans högsta berg.

Hennes väg till toppen har varit lång. Fram till 20-årsåldern idrottade hon mest för skojs skull och 2011 började hon tävla i triathlon (simning, cykling, löpning) och duathlon (löpning, cykling, löpning).

Tre år senare drabbades hon av en fotskada vilket fick henne att lägga mer tid på cyklingen.

"Det känns otroligt"

Vid sidan av sin professionella idrottssatsning har hon studerat matematik på universitetsnivå och forskat kring tillämpad matematik. En avlagd masterexamen från välrenommerade Cambridge utanför London och filosofie doktor vid Kataloniens polytekniska universitet i Barcelona återfinns bland annat på cv:et.

På grund av stressen som hon upplevde inom professionell idrott avslutade hon karriären 2017, men återupptog den 2019.

– Jag insåg att yrkesidrott innebär för mycket fysisk och psykologisk stress för mig och att jag föredrar att bara göra hobbyidrott, sade Anna Kiesenhofer enligt österrikiska tv- och radiokanalen ORF.

När hon korsade mållinjen som olympisk mästare under söndagen var det utan något kontrakt med ett proffsstall.

– Det känns otroligt. Jag kunde inte tro att det var sant. Inte ens när jag korsade mållinjen. Jag tänkte: "Är det klart nu? Måste jag cykla vidare?". Otroligt, säger Kiesenhofer efter målgång.

Senast Österrike tog en OS-cykelmedalj var i tidernas första sommarspel, Aten 1896, då Adolf Schmal tog brons i herrarnas tempolopp på bana. Men Kiesenhofers OS-guld var alltså det första i cykel för alpnationen.

"Kände mig väldigt dum"

I damernas linjelopp vid OS i Rio de Janeiro för fem år sedan var Annemiek van Vleuten i ledning med mindre än 11 kilometer kvar, men kraschade otäckt och blev utan OS-medalj i loppet där Sveriges tidigare cykelstjärna Emma Johansson tog silver.

I år fick den 38-åriga nederländskan en liten revansch då hon tog silvret, 1.15 bakom Kiesenhofer som vann på tiden 3.52.45.

När van Vleuten ensam korsade mållinjen sedan österrikiskan cyklat i mål långt före såg hon överlycklig ut, i tron om att hon vunnit. När hon senare fick reda på att hon kommit tvåa såg hon mer besviken ut.

– Ja, jag trodde att jag hade vunnit. Jag känner mig besviken, självklart. Först kände jag mig väldigt dum, men sedan sade de andra (lagkamraterna) också att de inte visste vem som hade vunnit, säger Annemiek van Vleuten.

Elisa Longo Borghini, Italien, tog brons, vilket hon gjorde även i Rio.

Anna Kiesenhofer, mitten, flankerad av Annemiek van Vleuten, vänster, och Elisa Longo Borghini.
Anna Kiesenhofer, mitten, flankerad av Annemiek van Vleuten, vänster, och Elisa Longo Borghini.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!