Orsakade masskrasch i Touren – bötfälls

Kvinnan som orsakade den uppmärksammade masskraschen i Tour de France i somras har nu dömts till böter på motsvarande 12 000 kronor i fransk domstol. Hon ska även betala 1 euro till det franska cykelförbundet i en symbolisk gest.

Åskådaren som orsakade masskraschen under den första etappen i Tour de France döms till böter. Bild från kraschen.

Åskådaren som orsakade masskraschen under den första etappen i Tour de France döms till böter. Bild från kraschen.

Foto: Anne-Christine Poujoulat

Cykel2021-12-09 15:05

Det var under den första etappen i Tour de France mellan Brest och Landerneau som kvinnan lutade sig in över banan med ryggen mot den framsusande klungan och höll upp en skylt mot tv-kamerorna.

Tysken Tony Martin körde in i henne, tappade kontrollen och drog sedan med sig stora delar av fältet i fallet. Åtta cyklister behövde läkarbehandling efter incidenten och Jasha Sütterlin tvingades att dra sig ur cykelklassikern.

Videoklipp av händelsen spred sig snabbt på nätet – och många engagerade sig i jakten på kvinnan, som flydde ifrån platsen istället för att hjälpa de som skadade sig i kraschen. Hon föll sig gömd i fyra dagar efter händelsen, innan hon överlämnade sig själv till polisen.

I rätten har kvinnan, vars identitet har hemlighållits igenom rättsprocessen på grund av den mängd hat som riktats emot henne på sociala medier, sagt att hon skäms över sin "dumhet".

Kvinnan berättade att hennes avsikt var att hennes släktingar skulle se henne, med sin skylt, i tv-bilderna och inte att orsaka kraschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!