Överlägsne ledaren testas flera gånger om dagen

Den danske cykelstjärnan Jonas Vingegaards överlägsenhet i Tour de France skapar spekulationer om dopning. –Jag vet med säkerhet att Jonas är den renaste cyklisten någonsin, säger Frans Maassen, sportdirektör i Jumbo-Visma-stallet.

Den danske Tour de France-ledaren Jonas Vingegaard dopningstestades en timme före starten av dagens etapp.

Den danske Tour de France-ledaren Jonas Vingegaard dopningstestades en timme före starten av dagens etapp.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Cykel2023-07-19 16:51

Det är framför allt Vingegaards uppvisning i tisdagens tempoetapp över 22,4 kilometer, som han vann med 1.38 minuter, som väckt funderingar – just för att cykelsporten haft många dopningsskandaler.

Enligt Reuters har den danske tourledaren dopningstestats fyra gånger på två dagar, senast en timme före onsdagens etapp.

– I mina ögon är Jonas den renaste cyklisten som finns. Jag tvivlar inte på honom, säger Maassen.

Gillar testerna

Redan i söndags fick Vingegaard frågor om dopningstester, och sade då att han var glad för alla tester med tanke på cykelsportens smutsiga historia.

– Annars kommer det bara att ske igen, sade han.

– Det ena jag kan säga är att jag inte tar något. Men helt ärligt är jag glad för att det tvivlas, för vi kör snabbare än man gjort tidigare.

Även på onsdagen fick Vingegaard frågor om dopning. Och svarade:

– Jag skulle inte ta nånting som jag inte kan ge till min dotter. Och jag skulle definitivt inte ge henne några droger, sade dansken som har en treårig dotter.

Även tourtvåan Tadej Pogacar förstår att det tvivlas.

– Jag förstår att folk ställer frågor. En del kan inte glömma det som var, och det förstår jag fullt ut, sade slovenen i måndags.

Mot andra raka

Vingegaard utökade ledningen under den 17:e etappen, en tuff bergsetapp, till 7.35 minuter då Pogacar inte orkade hänga på i klättringen och tappade nästan sex minuter. Det innebär att dansken ser ut att kunna ta hem Tour de France för andra året i följd.

– Men jag är säker på att Tadej försöker något under de sista tre etapperna. Vi är inte i Paris ännu. Jag kan krascha eller ha en dålig dag. Det är en tuff etapp på lördag, säger Vingegaard.

Pogacar var förstås väldigt bedrövad efter att ha tappat tätkänningen.

– Det var en av de värsta dagarna som jag upplevt på cykeln. Ingenting kom ut i benen, säger slovenen, som inte längre tror på totalseger.

– Jag hoppas att vi kan vinna ytterligare en etapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om